Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie nobilă și frumoasă. Pentru a afla ce face un specialist în relații publice și comunicare noi am stat de vorbă cu Cristina Puțan care are o experiență de 15 ani în domeniu și care are propria sa agenție de PR, PRbeta.
Astăzi urmează să vorbim despre o meserie modernă, care în România a apărut destul de recent. Din această cauză, ea nu este înțeleasă pe deplin. Pentru a afla și pentru a clarifica ce face un specialist în relații publice și comunicare, noi am stat de vorbă cu Cristina Puțan, care lucrează de 15 ani în domeniu și care are propria sa agenție de PR, PRbeta.
Pentru început, specialistul în relații publice nu încearcă să îți vândă un produs. Acela este jobul unei persoane care lucrează în marketing. Specialistul în relații publice este cel care împrietenește brandurile cu oamenii și care încearcă să construiască o relație între companii, instituții, partide politice, organizații sau persoanele publice și publicul larg.
Un specialist în relații publice și comunicare poate avea mai multe activități. De exemplu, atunci când intrăm pe Facebook sau pe Instagram și vedem o postare a unui brand pe care îl urmărim, acea postare este făcută de un astfel de specialist. El poate să se ocupe și de organizarea unor evenimente de promovare. Specialistul în relații publice poate să fie și cel care animează pe TikTok contul oficial al unui brand. După cum puteți observa, această meserie este foarte dinamică.
Atunci când ne gândim la relații publice s-ar putea să ne vină în minte și relațiile cu publicul. Deși cele două sună similar, ele sunt diferite. De relațiile cu publicul sunt responsabili oamenii care stau la ghișee sau care răspund la apeluri telefonice pentru a ne clarifica întrebările. De relațiile publice sunt responsabili cei care încearcă să ne împrietenească cu diverse branduri, instituții sau persoane publice.
Acum poate vă întrebați cum reușesc acești specialiști să ne împrietenească pe noi cu diverse branduri. Aici intervine una dintre cele mai importante calități ale unui specialist în PR. El trebuie să fie un povestitor bun, adică să poate să provoace o emoție în public prin postările și textele sale.
Deși ar putea părea ciudat, atunci când citim un text bun pe pagina unei companii parcă simțim că relația noastră cu aceasta este una mai personală. Astfel, ajungem să apelăm mai des la serviciile ei. Acesta este momentul când știm că specialistul în relații publice și-a făcut bine treaba.
Există mai multe metode pentru a ajunge specialist în relații publice. Prima cale, și cea mai simplă, este să urmezi cursurile unei facultăți de relații publice. Această facultate se află în toate orașele mari din România. Totuși, acest pas nu este obligatoriu. Cristina nu a urmat cursurile unei astfel de facultăți. Cea de-a doua metodă este să faci ce facultate vrei, ca mai apoi să urmezi un master în domeniu.
Ultima metodă, care este și cea mai dificilă, este să fii autodidact. Există posibilitatea de a deveni asistent de relații publice. Pentru această meserie nu este nevoie de facultate și ea este practic primul pas în domeniu. Pentru a-ți exersa calitățile de PR-ist, Cristina recomandă să te înscrii în diverse organizații de studenți sau de voluntariat. Aici vei obține cea mai bună practică.
De asemenea, este foarte important să înveți pe cont propriu și partea teoretică a acestui subiect. Totuși, Cristina vă sugerează să urmați cursurile unei facultăți, chiar dacă nu este obligatoriu. O să vă ajute să înțelegeți mai bine materia.
Mai apoi, după ce terminați studiile, Cristina vă sfătuiește să vă începeți cariera de specialist în cadrul unei agenții de PR. Deși probabil nu veți lucra toată viața în una, agenția îți va putea arăta care domenii sunt pe placul tău și care nu.
De exemplu, poate îți vei da seama că îți place la nebunie să fii purtător de cuvânt pentru o instituție culturală. Sau poate iubești să organizezi evenimente și petreceri. De ce nu, poate să lucrezi pentru o corporație este exact stilul tău. Nu vei ști niciodată aceste lucruri dacă nu le vei practica pe toate, chiar daca pentru puțin timp.
Pentru Cristina, meseria de specialist în relații publice este una vocațională. Este foarte important să îți placă să vorbești cu oamenii, să spui povești. De asemenea, este foarte important să îți placă oamenii și să fii o persoană empatică.
Dacă ești o persoană timidă și ești interesată de acest domeniu nu trebuie să îți faci griji. În liceu, și Cristina a fost o persoană extrem de timidă. În interviul video, ea ne-a povestit că obișnuia să stea singură în clasă în ultima bancă.
Cu toate astea, ea s-a forțat să iasă din zona ei de confort și să încerce să interacționeze cu alții. De asemenea, a participat la organizarea unor evenimente realizate de școala sa, fapt ce a ajutat-o ulterior în carieră. Nu este niciodată prea târziu să încerci și tu să îți depășești timiditatea și să te transformi într-o persoană deschisă dacă simți că în acest domeniu se află menirea ta.
Fiind o meserie care are putere de influență asupra oamenilor, specialiștii în relații publice urmează, în teorie, un cod de etică. Deși acesta este predat teoretic, nu există unul scris pe care să îl urmeze cu toții. Cu toate astea, Cristina ne-a spus că este foarte important ca un specialist să nu mintă.
Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să spui mereu tot adevărul, dar o minciună ar putea să distrugă relația cu publicul pe care te-ai străduit să o clădești de-a lungul anilor. Pe plan economic, o companie care pierde încrederea clienților săi riscă să dea faliment.
Un specialist în relații publice trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă în lume. Să fii o persoană curioasă este aproape esențial. Specialistul în PR trebuie să știe câte puțin din fiecare. De asemenea, el face și multă muncă de cercetare. Astfel, meticulozitatea este o altă calitate de nelipsit din arsenalul său. Dacă nu te consideri o persoană organizată sau meticuloasă nu trebuie să îți faci griji. Cristina ne-a asigurat că aceste calități se pot cultiva.
Sfatul Cristinei pentru tinerii curioși de acest domeniu este să experimenteze, să fie curajoși, să pună întrebări și să încerce lucruri noi înainte să se decidă ce facultate își doresc să urmeze. În cazul în care vrei să devii un specialist în relații publice, voluntariatul este domeniul ideal unde să îți faci practica. Cristina participa la acțiuni de voluntariat și face parte din astfel de organizații de 20 de ani.
Aceasta a fost meseria noastră pe astăzi. Ca de obicei, noi vă recomandăm să vizionați și interviul video pentru mai multe detalii.
O meserie nobilă și frumoasă. Ce face un învățător ne spune Andrada Mazilu