20 martie, zi cu dublă semnificație. Ce se întâmplă azi și ce sărbătorim
20 martie e o zi cu dublă semnificație. Pe de-o parte se sărbătorește Ziua Internațională a Fericirii și pe de altă parte are loc echinocțiul de primăvara. Ziua fericirii este ziua în care vine primăvara, pentru că primăvara este o zi de foarte fericită. Este despre de bucuria faptului că natura renaște.
Azi, 20 martie, se sărbătorește Ziua Internațională a Fericirii. Ea a fost stabilită în 193 de state membre ale Națiunilor Unite. Pentru prima dată fericirea a fost sărbătorită în anul 2013. În fiecare an e stabilită o anumită temă. Anul acesta ea e „Păstrați-vă calmul, rămâneți înțelepți și fiți amabili”. Păstrarea încrederii și a calmului în orice situație e cheia fericirii și a satisfacției.
O întrebare pe care e posibil să v-o puneți e „cine sunt cei mai fericiți oameni de pe Pământ?”. Ei bine, conform Raportului Mondial al Fericirii, publicat anul trecut de cercetători, cei mai fericiți sunt finlandezii, urmați de oamenii din Danemarca, iar apoi de cei din Elveția. Despre acest raport am scris, mai detaliat, cu altă ocazie. Articolul din care puteți afla pe ce poziție se află România din punct de vedere al fericirii e disponibil aici.
Echinocțiul de primăvară, momentul în care natura renaște
Tot azi, 20 martie, e ziua în care vine „oficial” primăvara. Din punct de vedere astronomic. Echinocțiul de primăvară e momentul în care ziua și noaptea sunt egale. De mâine încolo, ziua va crește, iar noaptea va scădea. În lume există fel și fel de tradiții și superstiții legate de această zi. Odată cu echinocțiul de primăvară începe și noul an agrar, iar în popor exista o tradiție care-i implica pe copii. Aceștia băteau ritualic pământul cu un băț sau un ciomag, alungând frigul. În timpul acelor bătăi trebuiau să spună: „Intră frig și ieși căldură / Să se facă vreme bună / Pe la noi pe bătătură”. Tot cu prilejul echinocțiului de primăvară oamenii pornesc plugul, acesta fiind un moment cunoscut în mai multe culturi ale lumii.
În sanctuarul de la Parța se întâmplau lucruri magice în timpul echinocțiului
După cum am mai scris, în județul Timiș, foarte aproape de Timișoara, în localitatea Parța, a fost descoperit un sanctuar vechi de peste 6.000 de ani. Acesta are în centrul lui statuetele a două zeități la care se crede că se închinau oamenii acum mii de ani. Ceea ce este foarte important la acest sanctuar este o cameră secretă care avea scop ritualic. Pe peretele vestic exista un orificiu ce lăsa lumina să intre peste aceste statui impresionante exact la echinocțiu. Atât la cel de primăvară, cât și la cel de toamnă.
Sanctuarul de la Parța a fost descoperit la sfârșitul anilor 1970 de arheologul bănățean Gherghe Lazarovici. În curând oamenii se vor putea bucura de un punct muzeal al Templului de la Parța. Anul trecut, în toamnă, Muzeul Național al Banatului a predat amplasamentul pentru construcție, iar firma care se va ocupa de acest lucru e Costructim SA. „Este un moment foarte important pentru Muzeul Național al Banatului, dar și pentru întreg județul. Odată finalizat, punctul muzeal de la Parța va reprezenta un obiectiv unic din toate punctele de vedere. Cu sprijinul Consiliului Județean Timiș vom valorifica unicitatea acestui sanctuar neolitic de la Parța”, transmiteau, în toamna anului trecut, reprezentanții muzeului.
Dicționar
Sanctuar: parte a unui lăcaș de cult unde se oficiază diferite ceremonii religioase, considerat ca loc sfânt; orice lăcaș de cult, orice loc destinat ritualurilor în cinstea unei divinități;
Ciomag: băț mare și gros, adesea cu măciulie sau întărit cu fier la unul din capete; bâtă.