Se împlinesc 116 ani de la primul zbor din istoria aviației. Unde puteți vizita muzeul dedicat lui Traian Vuia.
În 18 martie 1906 a avut loc primul zbor din istoria aviației, iar primul om care a zburat cu un avion a fost român. Practic, azi se împlinesc 116 ani de când Traian Vuia a reușit să zboare cu un aparat mai greu decât aerul. În semn de apreciere pentru meritele sale, în județul Timiș există un muzeu dedicat inventatorului.
Primul zbor a avut loc în Montesson, o localitate de lângă Paris. Traian Vuia s-a născut în 17 august 1872 într-o localitate din județul Timiș. Pe atunci se numea Surducu Mic, însă azi îi poartă numele. Încă de mic, de la numai 10 ani, acesta a descoperit pasiunea pentru zmeie. Era atent la cele care existau deja și încerca să le facă mai bune. În timpul liceului, după ce a început să descopere fizica și mecanica, Traian Vuia nu s-a mai mulțumit să construiască zmeie. A vrut să explice ce se întâmplă în jurul lor: cum se lansează, cum se mențin în aer, care sunt condițiile de echilibru etc. Și a reușit să explice toate aceste lucruri lumii întregi în ziua-n care a realizat primul zbor.
Traian Vuia are propriul lui muzeu
În cinstea lui a fost înființat, în localitatea în care s-a născut, un muzeu. „Românul Traian Vuia a deschis porțile cerului pentru omenire. El a reușit primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, cu motor propriu. Avionul lui Vuia a fost primul din istoria aviației care a reușit asta. Istoria aeronauticii mondiale îi datorează bănățeanului Traian Vuia două premiere absolute: decolarea cu mijloace proprii de bord și trenul de aterizare cu roți pneumatice.
Vă invităm să vizitați muzeul dedicat marelui inventator, din comuna în care s-a născut și care îi poartă numele, Traian Vuia (Timiș). Acesta cuprinde numeroase exponate, documente, fotografii și machete ale avioanelor inventate de Vuia. În cadrul punctului muzeal există o sală dedicată vieții și activității lui Traian Vuia, în care sunt expuse imagini și documente istorice din perioada studiilor pe care inventatorul bănățean le-a făcut la Făget, Lugoj și Budapesta, precum și documente legate de perioada petrecută la Paris. Muzeul e deschis de luni până vineri, între orele 10:00 – 18:00”, transmit reprezentanții Muzeul Național al Banatului, în subordinea căruia se află Muzeul Traian Vuia. Cei care vor să afle mai multe despre primul zbor mecanic din lume pot urmări un film documentar, disponibil aici.
Tot în cinstea lui Traian Vuia, anul trecut, în septembrie, a fost inaugurată și statuia lui. Aceasta e în mărime naturală, turnată în bronz și a costat 20.000 de euro. Atât statuia, cât și o machetă a aeroplanului făcut de el, pot fi admirate la Aeroportul Internațional Timișoara.