Locuri de poveste din România. Castelul Sturdza de la Miclăușeni
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Azi facem o călătorie virtuală în satul Miclăușeni, comuna Butea, județul Iași. Acolo se regăsește Castelul Sturdza, recunoscut și sub denumirea de Palatul Sturdza. Acesta e un monument istoric de artă și a fost ridicat între anii 1880 – 1904 de către George A. Sturdza și soția sa, Maria. Înainte în același loc era un conac, din care aceștia au păstrat câteva camere. Pe lângă piesele de mobilier sculptate din lemn de trandafir, castelul deținea o vastă bibliotecă, alcătuită din aproximativ 60.000 de volume, și câteva colecții.
Una dintre ele era cea de arme și costume medievale complete, pentru cal și călăreț, din secolul al XVI-lea, care din păcate e dispărută. La fel și colecția de bijuterii și cea de busturi în marmură de Carrara și de tablouri vechi în ulei. Acestea îi reprezentau pe strămoșii familiei Sturza, însă după 1945 au dispărut. Singurele care au mai rămas sunt câteva piese din colecția Museum Familiarum. Aceasta conținea piese rare arheologice, numismatice și epigrafice. După anul 1944 au mai rămas doar câteva pietre tombale, inscripții și o stemă domnească.
Castelul, abandonat
George și Maria au avut o singură fiică, pe Ecaterina Sturdza Cantacuzino. Aceasta a fost cea care a preluat castelul, însă în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru că frontul era foarte aproape de el, a fost nevoită să-l abandoneze. Castelul a fost devastat, fiind furate colecțiile menționate, cărți, toată mobila, precum și bunurile de valoare. Azi biserica este înfrumusețată cu prețioase obiecte liturgice și cărți de cult, iar asta se datorează numai și numai Ecaterinei. La plecare, aceasta a luat cu ea cele mai valoroase obiecte, pe care le-a donat apoi Mănăstirii înființate.
Castelul Sturdza e un adevărat punct turistic și merită vizitat. Locația te face să crezi că într-adevăr ești într-un loc de poveste, iar în zonă ai cam tot ce-ți trebuie: restaurant, cazare și chiar un magazin cu produse făcute la castel. Turiștii se pot caza într-o clădire istorică situată în vecinătatea castelului. Casa Macrina a fost amenajată în anul 2009, conform miclauseni.ro, ca locație de cazare care răspunde necesităților de confort actuale. Mai multe detalii despre castel puteți obține de aici. Așa cum spuneam încă de la început, castelul este amplasat în localitatea Miclăușeni. Pentru a vedea exact care e traseul până acolo, tot ce aveți de făcut e să intrați aici și să alegeți punctul de plecare.
Dicționar
Numismatică: ramură a istoriei care se ocupă cu studiul monedelor și al medaliilor vechi;
Epigrafie: disciplină auxiliară a istoriei care se ocupă cu descifrarea și cu interpretarea inscripțiilor vechi, făcute de obicei pe piatră, metal, lemn etc.