Caracatițele aveau cândva zece brațe. Descoperirea făcută de arheologi
Deși pare ciudat, caracatițele aveau cândva zece brațe. Această descoperire a fost făcută recent de o echipă de arheologi din Statele Unite.
Pe glob există aproximativ 300 de specii de caracatițe. Dintre acestea, toate au opt brațe. Totuși, ați fi mirat să aflați că acest lucru nu a fost adevărat întotdeauna.
Cercetătorii americani din Montana au descoperit pe data de 8 martie o fosilă a unei caracatițe antice. Aparent, caracatițele aveau cândva zece brațe, nu opt așa cum este cazul în prezent.
Fosila extrem de bine prezervată avea două rânduri de ventuze de-a lungul fiecărui braț și datează de acum 328 de milioane de ani, adică cu 80 de milioane de ani dinainte de dinozauri. Trupurile moi ale caracatițelor nu se fosilizează în mod normal foarte bine. Din această cauză aceste creaturi sunt greu de studiat.
Semăna cu calamarii din ziua de astăzi
Specia numită Syllipsimopodi bideni avea o lungime de aproximativ 12 centimetri. Capul ei avea formă de rachetă iar trupul său era asemănător calamarilor din ziua de astăzi. Totuși, ea nu este foarte apropiată de calamari, aceștia apărând mult mai târziu. Ea este cea mai veche specii cu ventuze descoperită până acum.
„Această fosilă schimbă radical modul în care înțelegem evoluția caracatițelor. Ea ne indică faptul că cei mai vechi membri ai grupului semănau superficial cu calamarii de astăzi”, a declarat conform Kids News Dr. Christopher Whalen, paleontolog și doctor în cadrul Muzeului American de Istorie Naturală.
Caracatițele, fie că vorbim de cele de doi centimetri sau de cele de nouă metri, au un aspect aproape extraterestru. Ele sunt niște adevărați ninja, schimbându-și culorile și texturile pentru a imita mediul înconjurător. De asemenea, ele reușesc să se strecoare cu ușurință prin crăpături și prin spațiile înguste.
Caracatițele sunt extrem de inteligente
O altă calitate impresionantă a acestora este inteligența. Conform lui Whalen, „caracatițele sunt cele mai inteligente animale nevertebrate și chiar unele dintre cele mai inteligente animale de pe glob. Este fascinant să vezi de unde vine această ființă.”
Caracatițele sunt cefalopode, adică fac parte dintr-un grup de animale nevertebrate marine care datează de acum 530 de milioane de ani. Ele ies în evidență prin tentaculele lor. Printre alte cefalopode care trăiesc în ziua de astăzi se numără calamarul, sepia și nautilusul.
Inițial, această fosilă a fost descoperită acum zeci de ani, însă a stat ascunsă într-un sertar al Muzeului Regal din Ontario, Canada. El a fost descoperit recent de Whalen care a observat acele două brațe în plus.