O altfel de oră de istorie. Liceenii sunt invitați să descopere „Cărțile vechi din Moldova și poveștile lor”
Muzeul Național al Bucovinei le propune elevilor de liceu o altfel de oră de istorie. Prin intermediul programului de educație muzeală tinerii sunt invitați să descopere poveștile fascinante ale istoriei cărților vechi românești.
Proiectul educațional „Cărțile vechi din Moldova și poveștile lor” își propune să promoveze fondul de carte veche pe care Muzeul Național al Bucovinei îl deține. De asemenea, prin intermediul acestor activități patrimoniul este valorificat. Și, mai mult decât atât, programul le oferă tinerilor o altfel de oră de istorie. Una mai interesantă. În timpul vizitei de la Muzeul de Istorie din Suceava elevii din clasele IX – XII vor afla mai multe noțiuni de istorie și vor descoperi evoluția cărții românești și a scrierii.
„Muzeograful coordonator al proiectului va oferi informații și va răspunde la întrebări, tinerii aflând care au fost primele forme de scriere, unde au fost primele ateliere de scriere. Vor cunoaște înțelesul cuvintelor caligraf, caligrafie, pană de scris, incunabul, manuscris, facsimil, frontispiciu, inițiale ornamentate. Vor ști să integreze corect în spațiu și timp activitatea caligrafilor și vor înțelege importanța manuscriselor pentru literatura și istoria românilor”, transmit reprezentanții muzeului. Proiectul de educație muzeală „Cărțile vechi din Moldova și poveștile lor” se derulează în perioada martie – noiembrie 2022. Pentru înscrieri și programări puteți suna la 0230 216439, interior 116.
Alte activități pentru tineri la Muzeul Național al Bucovinei
Muzeul Național al Bucovinei organizează fel și fel de programe educaționale pentru copii și tineri. Pe lângă cel despre care am vorbit mai sus, instituția organizează și un concurs de caligrafie. Acesta se desfășoară în perioada 15 martie – 15 mai și se adresează atât celor cu vârste cuprinse între nouă și 12 ani, cât și celor cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani. „Proiectul urmărește și anul acesta cunoașterea și familiarizarea participanților cu personalități ale Bucovinei. Totodată proiectul își propune să continue să dezvolte pasiunea copiilor și adolescenților pentru scrisul de mână”, transmit reprezentanții muzeului. Mai multe detalii despre acest proiect puteți afla de aici.