Care e treaba cu numărul irațional Pi. Azi e ziua lui
Pasionații de matematică sărbătoresc azi. E ziua lui Pi (π), unul dintre cele mai cunoscute simboluri. Cu siguranță știți de el de la ora de matematică. Dacă sunteți încă prea mici și nu știți, cu siguranță veți afla. Totuși, dacă tot e ziua lui azi, haideți să aflăm care e treaba cu numărul irațional Pi.
Pi e acel simbol din matematică care reprezintă o constantă (raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul său) care este de aproximativ 3,14159. Ziua Pi este sărbătorită pe 14 martie în întreaga lume, iar data nu a fost aleasă întâmplător. Dacă ne uităm puțin la valoarea lui Pi, vedem că primele cifre sunt 3, 1 și 4. Dacă folosim formatul lună/an, asta „se traduce” în 3/14, adică 14 martie, în formatul folosit de noi. Pi are o zi dedicată lui încă din 1988. Aceasta a fost inaugurată de Exploratoriul Museum of Science, Art and Human Perception din San Francisco. Totuși, în mod oficial, Ziua lui Pi a fost recunoscută de Congresul Statelor Unite în 2009.
„Probabil că niciun simbol din matematică nu a evocat atât de mult mister, romantism, concepții greșite și interes uman ca numărul pi”, a spus William L. Schaaf în lucrarea Natura și istoria lui Pi. Acest simbol e mai interesant decât am crede. Spre exemplu, dacă tastăm pe calculator π și dăm enter, pe ecran va apărea rezultatul 3,141592654. Aceasta nu e valoarea exactă, însă afișajul unui calculator e adesea limitat la 10 cifre. Pi e un număr irațional. Asta înseamnă că cifrele de după virgulă sunt infinite și, totodată, nu se repetă. Tocmai de aceea, valoarea lui Pi este aproximată ca fiind 3,14.
Pi, un simbol ce prezintă interes de mii de ani
Pi este un simbol de care oamenii sunt interesați de peste 4.000 de ani, conform piday.org. Numeroși matematicieni – de la cei mai faimoși, precum Fibonacci, Newton, Leibniz și Gauss, până la minți matematice mai puțin cunoscute – s-au ocupat de pi, i-au calculat cifrele și le-au aplicat în numeroase domenii ale matematicii. Unii și-au petrecut cea mai mare parte a vieții calculând doar câteva cifre.
Primele aproximări zecimale pentru Pi au fost obținute în mai multe moduri diferite. De exemplu, în Babilonul antic, întinzătorii de frânghii care marcau locațiile clădirilor și granițele estimau Pi ca fiind 3,125, iar egiptenii antici au determinat valoarea lui Pi ca fiind 3,16. Primele calcule ale lui Pi se bazau în mare parte pe măsurători.