Astăzi începe Recensământul în România. Ce este acesta
Astăzi începe Recensământul în România. Toți cetățenii țării, mai exact cei care trăiesc pe teritoriul României, au responsabilitatea de a completa acest chestionar. Care este însă scopul lui?
Astăzi, 14 martie, începe Recensământul Populației și Locuințelor în România. Pentru prima oară în istoria țării noastre, acesta se va face, într-o primă etapă, online, prin autocenzare.
Perioada de completare a chestionarului online este 14 martie – 15 mai. Cetățenii au responsabilitatea de a furniza toate informațiile solicitate, necesare actualizării datelor statistice naționale. Guvernul României a decis să le ofere o zi liberă la alegere tuturor persoanelor ce doresc să completeze chestionarul online în această perioadă. Ce păcat că cei mici nu pot profita și ei de această zi de vacanță.
Politicienii au nevoie de aceste date pentru a lua decizii bune pentru noi
Recensământul este o cercetare statistică care se desfășoară la nivel național. Toți cetățenii României au responsabilitatea de a participa la el. Acesta ne oferă date despre cum sunt românii, mai exact în ce domenii lucrează, care este venitul mediu, unde locuiesc, câți copii are în medie o familie și multe altele.
Principalul scop al acestui recensământ este de a produce statistici care să ofere informații esențiale. Ulterior, aceste informații pot fi folosite pentru politicile publice, naționale și locale, atât în domeniul economic cât și în cel social. Pe scurt, aflând care este situația oamenilor din România, funcționarilor publici o să le fie mai ușor să ia decizii pentru binele general al acestora.
Participarea la acest recensământ este datoria și obligația noastră ca și cetățeni. Și copiii sunt implicați în el, chiar dacă ei nu răspund direct la întrebări. Completând chestionarul, adulții oferă informații de folos care ar putea fi folosite pentru îmbunătățirea vieții noastre și a celor din jur.
Ce se întâmplă dacă completăm chestionarul
Totuși, ce s-ar întâmpla dacă nimeni nu ar participa la acest recensământ? Ei bine, în primul rând, politicienii nu ar avea nicio idee care sunt problemele cu care ne confruntăm. Aceștia nu vor ști ce decizie să ia pentru a ne îmbunătăți nivelul de trai. Fondurile bugetare nu ar fi direcționate acolo unde este nevoie de ele.
De asemenea, noi nu am cunoaște care este situația oamenilor din România. Nu am ști nivelul de educație și nici nivelul de acces la sănătate, la protecție socială și la altele. Gândiți-vă că ultimul recensământ din România a avut loc în anul 2011. Situația oamenilor de astăzi este diferită față de cea de acum 11 ani. Politicienii nu pot lua măsuri care să ne ajute bazându-se pe statistici atât de vechi.
Rezultatele recensământului vor fi afișate până la 31 decembrie 2022. Rezultatele definitve vor urma să fie publicate electronic pe site-ul oficial al campaniei. De asemenea, ele vor fi trecute și fizic într-un volum sintetic până la 31 decembrie 2023.