Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Dominica, cea mai tânără insulă din Caraibe. Acest paradis natural a fost setul de filmare pentru mai multe filme cunoscute.
Trei dintre filmele Pirații din Caraibe sunt numai câteva exemple de filme care s-au turnat aici. Țara de astăzi impresionează prin peisajele și prin locațiile sale exotice. Dominica este o țară insulară din Antilele Mici care se află în estul Mării Caraibelor. Insulele franceze Guadeloupe și Marie-Galante se află în nord, iar Martinica se află în sud.
Insula are o lungime de 47 de kilometri și o lățime de 26 de kilometri. Capitala țării este Roseau, care este și portul principal. Populația țării este de aproximativ 65.000 de oameni iar moneda sa este dolarul dominican.
Dominica este una dintre cele mai “tinere” insule din Oceanul Atlantic. La origini, această insulă este una vulcanică, ea încă având vulcani activi. Cu toate astea, erupțiile sunt rare. Insula fiind vulcanică, locuitorii beneficiază de multe izvoare de apă termală.
În sud se află un lac care fierbe, la o altitudine de 700 de metri deasupra nivelului mării. Dominica este bogată din punct de vedere al râurilor și al pământurilor vulcanice. Totuși, niciun râu nu este navigabil. Cel mai înalt punct de pe insulă este pe Muntele Diablotins, care se află la o altitudine de 1.447 de metri înălțime.
Climatul Dominicăi este unul plăcut, mai ales în anotimpul mai răcoros dintre lunile decembrie și martie. În timpul verii, temperaturile pot avea o medie de până la 32 °C. În timpul iernii, media este între 29 – 30 °C. Anotimpul uscat este între februarie și mai, iar anotimpul ploios este între iunie și octombrie. În această perioadă au loc uragane și furtuni puternice.
Dominica este cea mai înverzită insulă din Antilele Mici. Pădurea de aici găzduiește o mulțime de păsări și de alte animale. Există două specii de papagali ce pot fi găsite doar în Dominica. De asemenea, mai există și câteva specii de păsări colibri care pot fi găsite doar în Dominica și în Martinica.
O specie de broaște gigantice reprezintă un animal emblematic pentru Dominica, dar și o mâncare tradițională. Din păcate, aceste broaște sunt pe cale de dispariție din cauza unei boli.
După cum spuneam, Dominica este una dintre cele mai “tinere” insule din Oceanul Pacific. Ea s-a format acum 26 de milioane de ani și încă evoluează datorită activității sale vulcanice.
Primii locuitori ai insulei au fost ortoroizii care au venit din America de Sud în anul 3100 î.Hr. Aceștia au trăit pe insulă până în anul 400 î.Hr. Mai apoi a venit rândul arawacilor să populeze insula. Aceștia au colonizat-o până în anul 400 d.Hr.
Totuși, arawacii nu au rezistat mult. Caribii, un trib mai puternic și mai agresiv, au preluat puterea cu forța pe insulă până în anul 1400 î.Hr, eliminându-i pe arawaci din zonă.
Primul european care a descoperit insula a fost legendarul explorator Cristofor Columb. Acesta a pășit pentru prima oară pe ea în anul 1493. Tot el a fost și cel care i-a oferit numele de Dominica, nume care provine de la faptul că această țară a fost descoperită într-o zi de duminică.
Caribii au încercat să se opună colonizării spaniole. Cu toate astea, începând cu anii 1600 aceștia au trebuit să facă față și încercării de colonizare a britanicilor și a francezilor.
După multe bătălii, dar și după ce au fost distruși din cauza bolilor, caribii au pierdut treptat controlul asupra insulei și au fost nevoiți să fugă înapoi în America de Sud. În ziua de astăzi, aproximativ 2.000 de locuitori din Dominica se trag din caribi.
Dominica și-a obținut independența față de Imperiul Britanic pe 3 noiembrie, 1978. Noua eră de pace și independență a adus provocări din punct de vedere politic și economic. Până la mijlocul anilor ’80, Dominica a reușit să devină o țară stabilă și pașnică.
Succesul comerțului cu banane, principalul export al insulei, a creat o situație financiară bună în Dominica. În prezent, țara din Caraibe investește mult în turism, ea încercând să-și exploateze toate frumusețile naturale de care beneficiază.
Populația este în mare parte de origini africane, existând o minoritate europeană și una caribă. Dominica este singura țară cu o populație indigenă atât de mare. Caribii trăiesc într-o zonă separată a lor. Aceasta este una dintre cele mai sărace zone ale insulei.
Engleza este limba oficială a țării, dar un dialect al limbii franceze este vorbit de mulți. Majoritatea populației este romano-catolică, existând însă și metodiști, penticostali și adventiști de ziua a șaptea. O mare parte din populație a plecat de pe insulă în urma uraganului David din anul 1979. Pe de altă parte, Dominica este una dintre cele mai sărace țări dintre cele din Caraibe.
În Dominica există mai multe spitale mari. De asemenea, oamenii beneficiază și de centre medicale locale. Principalele probleme ale oamenilor sunt bolile intestinale, diabetul, anemia, tuberculoza și alte boli cu transmitere sexuală.
Educația primară este gratuită și obligatorie în școlile conduse de guvern. Există mai multe școli secundare, un colegiu, o școală medicală, o școală de asistenți medicali și o facultate în cadrul Universității Indiilor de Vest. Aproximativ 90% din populație este alfabetizată.
Comunitatea caribă din Dominica a trecut printr-o renaștere culturală în anii ’90 în urma deschiderii unui centre cultural în Roseau, care a crescut interesul turiștilor pentru cultura lor. Guvernul a decis să reînvie o mulțime de tradiții care erau să se piardă de-a lungul timpului, printre care dansurile, muzica și costumele afro-franceze. Franța este în continuare un reper cultural cu foarte multă influență.
Hainele tradiționale purtate în Dominica spun multe despre istoria și cultura insulei. Materialele colorate și accesoriile pictate sunt ceva obișnuit. Hainele creole numite jupe sunt purtate la ocazii speciale, mai ales în zilele de duminică. Această ținută este formată dintr-o bluză extrem de colorată purtată deasupra unei cămăși albe.
Sursă foto: wikipedia.org, advent-citizen.com, mountainchicken.org, wanderlust.co.uk, immigrantinvest.com, franks-travelbox.com