Azi încetează starea de alertă Covid, dar Guvernul pregătește introducerea stării de criză din cauza războiului
Astăzi încetează starea de alertă Covid. Cu toate astea, Guvernul României pregătește introducerea stării de criză. Această decizie vine în urma conflictelor din ultimele săptămâni ce au loc în Ucraina. Iată cum ne va afecta cumva noua măsură.
Vineri, 4 martie, președintele Klaus Iohannis a declarat într-o ședință de guvern că starea de alertă nu va mai fi prelungită. Data la care valabilitatea acesteia urmează să se sfârșească este 8 martie. Decizia a fost luată după o ședință la Cotroceni cu cei responsabili de gestionarea pandemiei.
„Nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final. Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate”, a declarat conform Digi 24 Klaus Iohannis.
Guvernul pregătește introducerea stării de criză
Totuși, asta nu înseamnă că putem respira ușurați. Guvernul României s-a decis să introducă starea de criză în țara noastră. Deși acest nume poate părea înfricoșător, el nu va avea efecte asupra populației. Mai degrabă, el se referă la anumite măsuri de securitate și de apărare națională pe care va trebui să le luăm din cauza războiului ucrainean.
Astfel, structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MapN) vor deveni subordonate forțelor armate străine de pe teritoriul țării noastre. De asemenea, ele se vor putea subordona și comandamentelor NATO.
Potrivit noului proiect de lege al guvernului, situația de criză va fi instituită la propunerea ministrului Apărării. Ea va trebui avizată de premierul în funcție și va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Situația de criză va intra în vigoare doar în cazul în care viața populației și integritatea țării vor fi puse în pericol. Aceasta este definiția care se regăsește în proiectul de lege. El urmează să fie adoptat în această săptămână în cadrul unei ședințe de Guvern.
Cum arată proiectul de lege
„În funcție de manifestarea situațiilor de criză cu impact asupra securității și apărării naționale la nivel național sau în plan internațional, la propunerea ministrului Apărării Naționale, cu avizul prim-ministrului, CSAT poate emite o hotărâre privind declararea situației de criză cu impact asupra securității și apărării naționale, respectiv a încetării acesteia.
Prin situație de criză în domeniul securității și apărării naționale se înțelege situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția sau iminența apariției unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de amenințări, riscuri sau vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau amenințate condițiile de viață, sănătate și mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea și apărarea naționala, precum și alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri de răspuns la criză, prin acțiune unitară a autorităților și instituțiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor și revenirea la starea de normalitate”, este relatat în proiectul de lege.