Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Elveția, cea mai veche țară neutră. Știai că Elveția nu a participat în niciun conflict timp de sute de ani?
Elveția este o țară federală din centrul Europei. Capitala sa administrativă este Berna, în timp ce capitala juridică este Lausanne. Populația țării este de aproximativ 8,7 milioane de locuitori iar moneda țării este francul elvețian.
Această țară se află în inima Munților Alpi și nu are deloc ieșire la mare. Ea se învecinează la vest cu Franța, la nord cu Germania, la est cu Austria și Liechtenstein și la sud cu Italia. Cel mai înalt punct din Elveția se numește Dufourspitze și se află la o altitudine de 4.634 de metri.
Inițial, această regiune a fost locuită de celții helvetici. Ea a fost cucerită de romani în timpul războaielor galice in primul secol î.Hr. și a rămas o provincie romană până în secolul al IV-lea d.Hr. Sub ocupația romană, populația s-a bucurat de un nivel mare de civilizație și de prosperitate, mai ales datorită comerțului. Orașe precum Geneva, Basel și Zurich serveau drept rute de comerț între romani și locuitorii triburilor nordice.
După declinul Imperiului Roman, Elveția a fost invadată de triburi germanice din nord și din vest. În anul 800, ea a început să facă parte din imperiul lui Charlemagne. Mai târziu, ea a fost pasată Sfântului Imperiu Roman. Deschiderea unei noi rute de comerț prin Alpi la începutul secolului al XIII-lea a atras atenția împăraților asupra acestei regiuni. În acea perioadă Elveția și-a câștigat oarecum autonomia.
Între anii 1315 și 1388 Confederațiile Elvețiene i-au învins de trei ori pe Habsburgi care doreau să cucerească întreaga regiune. Ulterior, Elveției i s-au mai alăturat încă 5 regiuni. În anul 1499, țara și-a câștigat oficial independența față de Sfântul Imperiu Roman.
De atunci, Elveția a rămas neutră în toate conflictele europene. Un document a fost semnat în acest sens în anul 1648. În anii 1797 – 1798, o mare parte din țară a fost cucerită de Napoleon. Totuși, ea și-a redobândit autonomia și statutul de neutralitate în urma Congresului de la Viena din anul 1815.
În anul 1848 a avut loc un război civil între protestanții liberali care își doreau un stat unitar și conservatorii catolici care doreau să păstreze această conducere federală, modelată după constituția americană. În urma acestui conflict, în anul 1974, o constituție a fost semnată. Aceasta declara sistemul federal de conducere ca fiind cel oficial. Ea este în vigoare și în ziua de astăzi.
Elveția s-a industrializat rapid în secolul al XIX-lea. Până în anul 1850, ea a devenit a doua cea mai industrializată țară din Europa după Marea Britanie. În timpul Primului Război Mondial au existat tensiuni între regiunile vorbitoare de germană, italiană și franceză. Tot în timpul acestui război, Elveția a fost foarte aproape să-și încalce statutul de neutralitate. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Elveția a suferit multe presiuni din partea puterilor fasciste. Cu toate astea, ea a reușit să scape nevătămată din război.
Elveția nu este singura țară neutră din lume. Irlanda, Austria și Costa Rica au luat de-a lungul timpului poziții similare când vine vorba despre conflictele externe. Cu toate astea, Elveția este cea mai veche și cea mai respectată țară neutră din lume.
Cea mai timpurie dovadă a neutralității elvețiene datează din anul 1515, atunci când Confederațiile Elvețiene au suferit o înfrângere devastatoare în fața francezilor în bătălia de la Marigiano. În urma acesteia, țara a decis să renunțe la dorințele expansioniste pentru a evita alte conflicte în viitor.
Elveția este una dintre cele mai bogate țări din lume. Elvețienii sunt cunoscuți pentru ceasurile lor, cu mecanisme ce ating perfecțiunea, și bănci. Ceasurile sunt recunoscute la nivel internațional pentru calitatea lor. În Elveția este ilegal, într-un fel, să faci ceasuri de proastă calitate. Ca un ceas să fie „Swiss made”, el trebuie să îndeplinească criterii foarte stricte stabilite de o lege implementată în anul 1971.
Băncile sunt un adevărat simbol pentru Elveția. Încă din secolul al XVIII-lea, oamenii veneau în această țară pentru a-și depune banii. În ultimul secol, Elveția s-a transformat într-o adevărată bancă mondială. Motivul este unul simplu. În Elveția, conturile străine sunt protejate de lege. Nimeni nu poate accesa informații despre ele. Deși acest lucru era benefic pentru mulți oameni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ele au ajuns una dintre principalele modalități prin care milionarii și miliardarii lumii comit evaziune fiscală. De când a fost implementată, la începutul secolului al XX-lea, această lege a fost încălcată de doar patru ori.
Limbile recunoscute oficial în constituție sunt germana, franceza și italiana. Unii oameni vorbesc însă și reto-romana, o limbă latină rămasă de pe vremea cuceririi romane. Cea mai populară limbă dintre acestea este germana, ea fiind vorbită de aproximativ 60% din populație.
Când vine vorba despre religie, această țară este foarte diversă. Catolicismul și protestantismul sunt cele mai răspândite religii, în timp ce o mare parte din populație nu aderă la niciun fel cult. Există și o minoritate destul de mare de musulmani. Aceștia provin din Turcia și din țările balcanice.
Deși este o țară micuță, izolată și cu o populație nu foarte mare, Elveția este un adevărat centru cultural și științific. Ea se poate lăuda cu cel mai mare număr de câștigători al Premiului Nobel. De asemenea, în timpul războaielor, această țară a servit drept un loc sigur pentru artiștii din toată Europa. De exemplu, poetul englez George Byron, poetul român Tristan Tzara și scriitorul francez Voltaire au locuit în Elveția în perioada Războaielor Mondiale.
La granița dintre Franța și Elveția se află unul dintre cele mai importante laboratoare științifice din lume. Este vorba despre laboratorul CERN din apropierea orașului Geneva. Construcția acestuia a început în anul 1998 și a durat 10 ani. Peste 10.000 de oameni de știință din sute de universități și laboratoare au participat la crearea sa. Laboratorul se află într-un tunel de 27 de kilometri, la 175 de metri adâncime. Acest accelerator îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă ce se întâmplă atunci când particulele accelerate se lovesc. Cu aceste informații, ei pot ajunge să înțeleagă universul și timpul mai bine.
Bucătăria Elvețiană este diferită în funcție de regiune. Există multe mâncăruri pe bază de brânză, preparatul național fiind fondue neuchâteloise, un mix de brânzeturi topite și vin care se mănâncă cu crutoane. Și ciocolata elvețiană este cunoscută în toată lumea. Ea este cunoscută pentru faptul că este făcută din mai mult lapte decât ciocolată, acest lucru oferindu-i o textură și o aromă deosebită. Mai exact, ciocolata elevețiană este făcută 80% din lapte.
Arta folclorică din Elveția constă din muzică, poezie, dansuri, sculptură în lemn și broderii. În regiunile unde se cresc animale, în nord, există multe variante de cântece care conțin yodelul, un mod de a cânta specific acestei țări.
Sportul este o parte extrem de importantă din viața elvețienilor. Comitetul olimpic elvețian estimează că 3,5 milioane de oameni fac parte din unul dintre cele peste 25.000 de cluburi sportive din țară. Cel mai cunoscut sportiv elvețian este Roger Federer, unul dintre cei mai buni jucători de tenis din toate timpurile.
Sporturile de iarnă sunt de asemenea foarte populare și iubite. Nu este greu de înțeles de ce, țara fiind acoperită de munți. În Elveția există o mulțime de resorturi de schi. Atleții elvețieni obțin constant rezultate excelente în cadrul olimpiadelor de iarnă. De asemenea, în această țară sunt organizate multe competiții internaționale de acest tip. Primele Jocuri Olimpice de iarnă au avut loc în Elveția, la Saint Moritz, în anul 1928.
Sursă foto: pixabay.com, nature.com
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Wallis și Futuna, insulele franceze din Oceanul Pacific