România de azi. Fetițele rome învață în clase separate de restul copiilor
Fetițele rome învață în clase separate de restul copiilor. Acest lucru se întâmplă în Baia Mare, oraș lângă care se află Pirita, o comunitate foarte săracă de romi. Fetele de aici nu au parte de aceeași educație precum restul copiilor.
În Pirita, la marginea municipiului Baia Mare, se află o comunitate defavorizată. În cadrul acesteia trăiesc peste 130 de copii în colibe improvizate din lemne, cartoane și folii de plastic găsite la rampa de gunoi a orașului. Ei nu au acces la apă curentă și nici la electricitate sau încălzire.
Pe lângă toate aceste probleme, fetele din această comunitate se confruntă și cu violență domestică, sunt forțate să se căsătorească timpuriu și sunt exploatate prin muncă.
E.ON, împreună cu asociațiile Zi de Bine și Pirita Children, a decis să vină în sprijinul acestor copii. Ei vor construi, în cadrul programului „Școala curajului”, un spațiu destinat desfășurării a trei programe educaționale. Acestea au scopul de a le oferi tinerelor din această comunitate defavorizată sprijin educațional și emoțional.
Din ce constă proiectul
În cadrul acestui proiect se vor desfășura trei programe:
Un program de informare și conștientizare asupra drepturilor copilului și asupra modalităților de protecție împotriva abuzurilor.
Un program educațional care să răspundă nevoilor specifice fetelor din trei categorii de vârstă: 6-10 ani; 11-15 ani, respectiv 16-18 ani. Programul educațional va cuprinde activități care să sprijine dezvoltarea fetelor pe toate cele cinci domenii principale: fizic (educație pentru sănătate, yoga, îngrijire personală), cognitiv (ajutor cu temele pentru acasă, alfabetizare, activități creative), emoțional, social și dezvoltarea limbajului.
Un program de ucenicie: gătit și croitorie, activități care să le ofere mai multe șanse pentru o viitoare meserie, și, totodată, să le îmbunătățească obiceiurile alimentare.
„Când comunitatea în care trăiești îți arată în fiecare zi cât de puțin contezi, șansa de a crește frumos și a te dezvolta trebuie să vină din afara comunității. Fetele din Pirita au dreptul să-și ia destinul în propriile mâini, să decidă pentru propria viață. Primul pas în această direcție e să-și cunoască opțiunile. Cu oameni care să le vorbească cu blândețe, pe înțelesul lor, cu acces la educație, la informație. Noi, la Zi de BINE, ne-am propus să creionăm cadrul în care, cu ajutorul prietenilor de la Asociația Pirita Children, aceste tinere să înflorească“, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
Fetele din Pirita au multe probleme de sănătate
Toate fetele înscrise la școală merg în clase segregate în Baia Mare. Ele nu au prieteni în mediul școlar. Din cauza faptului că sunt obligate să se căsătorească de la vârste fragede, trei fete de 17 și 18 ani sunt deja mame cu unul, doi și chiar trei copii.
Totodată, nicio fată din Pirita nu are patul, dulapul sau lucrurile ei personale. În schimb, toate au responsabilități de mamă pentru frații mai mici. Multe dintre ele se confruntă și cu probleme dentare din cauza lipsei produselor de igienă orală și a accesului la consultații medicale. De asemenea, multe fete suferă din cauza durerilor de cap și a lipsei de concentrare. Acest lucru se datorează lipsei unui somn sănătos.
Clase segregate
„Dacă am face un mic exercițiu de imaginație și ne-am pune pentru câteva secunde în locul copiilor din comunitatea Pirita, abia atunci am putea înțelege cât de dure sunt situațiile cu care se confruntă. Acești copii au în jurul lor adulți agresivi, care consumă alcool, comit infracțiuni. Cei mici sunt adeseori supuși la diverse forme de abuz: neglijare, agresiune fizică, psihică, emoțională și chiar abuz sexual. Peste 70% dintre cei 72 de copii incluși în sistemul educațional, la grădiniță, școală și programul «A doua șansă», învață în clase segregate.
Concret, merg zilnic într-un mediu educațional ostil care nu face niciun efort să îi includă. Copiii povestesc despre incidentele zilnice de la școală, unde alți copii le vorbesc urât, îi evită sau chiar îi provoacă la bătaie. De cele mai multe ori, profesorii explică situația prin învinovățirea copiilor din Pirita. Înainte de toate, acești copii au dreptul la educație și la o viață mai bună. Este absolut necesar să înțeleagă că au mai multe opțiuni, oportunități și drepturi decât li se oferă în acest moment”, a precizat Claudia Costea, Asociația Pirita Children.
Dicționar:
segregare – separarea unor grupuri de oameni de restul pe bază de religie, etnie sau culoarea pielii