Cele mai interesante plante din lume. Migdalul, vărul îndepărtat al piersicului
Astăzi, la rubrica despre cele mai interesante plante din lume vorbim despre copacul de la care provin migdalele. Știați că migdalul este vărul îndepărtat al piersicului?
Migdalele sunt unele dintre cele mai populare și sănătoase gustări de pe glob. Ele sunt cultivate peste tot în lume. Știați însă că migdalul este mai apropiat de piersic decât de orice alt copac care produce nuci? Migdala este sâmburele fructului de migdal. Coaja ei este tare și conține sămânța pe care o iubim cu toții. În comerț, migdalele sunt vândute atât cu coajă, cât și fără.
Culoarea crengilor se schimbă de-a lungul timpului
Migdalul este un copac care poate atinge o înălțime de până la 10 metri. Diametrul trunchiului său este de 30 de centimetri. La început, crengile tinere au o culoare verzuie. După expunerea la soare, ele obțin o culoare purpurie care se transformă după doi ani într-un gri. Frunzele au o lungime de 8 – 13 centimetri.
Florile migdalului sunt albe cu o tentă de roz, au cinci petale și un diametru de trei – cinci centimetri. Ele apar singure sau în perechi la începutul primăverii. Migdalul crește cel mai bine în climatele mediteraneene cu veri uscate și calde și ierni umede și blânde. Temperatura optimă pentru migdal este între 15 și 30 °C. Copacul începe să producă migdale bune de comerț abia după trei ani și ajunge la maturitate după cinci – șase ani de la momentul plantării.
Este originar din Iran
Migdalul este originar din Iranu și țările dimprejur. El a fost răspândit de oamenii din antichitate de-a lungul coastei Mării Mediterane în nordul Africii și în sudul Europei. Mult mai târziu a ajuns și pe continentul american.
Procesul de domesticire a migdalului a fost unul complex. Oamenii au fost nevoiți să găsească o specie dulce la gust dintre toate speciile de migdal sălbatic a căror migdale sunt amare. Nu este cu adevărat clar care strămoș al migdalului a creat migdalele pe care le cunoaștem astăzi. Conform oamenilor de știință, primii oameni care au început să cultive migdale au fost locuitorii din Armenia și din vestul Azerbaidjanului de astăzi.
Unul dintre primii copaci domesticiți
Migdalii au fost unii dintre primii copaci domesticiți și crescuți pentru fructe. Arheologii au descoperit că aceștia au fost crescuți de oamenii din Iordan încă din Era Bronzului, adică între anii 3.000 – 2.000 î.Hr. Un alt exemplu cunoscut a fost descoperirea unor fructe de migdal în mormântul celebrului faraon egiptean Tutankhamun despre care se crede că provin din anul 1325 î.Hr. În Europa, un articol spaniol povestește cum migdalele au fost aduse de musulmani în timpul secolului al XII-lea.
Migdalele sunt foarte sănătoase
Acești copaci s-au răspândit peste Oceanul Atlantic abia la mijlocul anilor 1700. Istoricii consideră că migdalii au fost aduși de preoții franciscani care veneau din Spania cu ajutorul vapoarelor comerciale. Totuși, la început, copacii de migdal nu s-au adaptat foarte bine noului mediu din cauza solului și a modului în care era crescuți de agricultori. Abia în anii 1800, migdalii au început să fie cultivați cu succes.
Migdalele au o mulțime de beneficii pentru corpul nostru. Pentru început, ele sunt bogate în fibre, ajută digestia și furnizează bacterii intestinale benefice. De asemenea, ele sunt benefice și pentru piele și îngrijirea părului.