A treia lună din an e cunoscută ca fiind prima lună de primăvară. Dar oare vine sau nu? Începutul de lună nu a fost foarte promițător în unele zone ale țării, așa că avem dubii. Totuși, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a realizat o prognoză pe patru săptămâni din care ne dăm seama cum va fi vremea în martie.
O sa vină ea primăvara, dar cu siguranță nu din prima săptămână a lunii. Conform estimărilor făcute de meteorologi, până în 7 martie valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. O abatere termică negativă mai accentuată se va înregistra în extremitatea de sud – est a țării. În ceea ce privește cantitatea de precipitații din această săptămână, regimul pluviometric va fi excedentar în sud – estul țării, dar și deficitar în jumătatea vestică a teritoriului. În rest cantitatea de precipitații e apropiată de cea normală pentru această perioadă.
Se pare că de temperaturi scăzute avem parte și în săptămâna 7 – 14 martie. Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, mai ales în jumătatea estică a țării. În același interval de timp cantitățile de precipitații vor fi deficitare. Această estimare e valabilă pentru toate regiunile țării, în special în zonele montane.
Când vine primăvara?
Dacă ne uităm la prognoza făcută de meteorologi se pare că primăvara vine de-adevăratelea pe la jumătatea lunii. În săptămâna 14 – 21 martie în toate regiunile temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Pe de altă parte, regimul pluviometric rămâne în continuare deficitar.
Ultima săptămână a lunii martie e și ea generoasă când vine vorba de temperaturi. Conform prognozei mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această perioadă în toată țara. Pe de altă parte, cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi tot deficitare, iar acest lucru nu e tocmai benefic pentru cei care lucrează în agricultură.
Dicționar
Pluviometru: aparat folosit pentru determinarea cantității de precipitații atmosferice căzute într-un anumit interval de timp pe o anumită suprafață;
Excedentar: care este în plus, care întrece un anumit nivel sau un anumit plafon dinainte stabilit;