Războiul Rusia – Ucraina a intrat în a cincea zi. Cum îi ajutăm pe refugiați
Războiul Rusia – Ucraina a intrat în a cincea zi și continuă, iar oamenii sunt în continuare speriați și disperați. Președintele rus a dat ordin ca mai multe orașe să fie bombardate, printre care se numără capitala Ucrainei, Kiev și Kramatorsk. Din cauza acestei situații tot mai multe persoane încearcă să fugă din calea războiului. Unele ajung la noi în țară și au nevoie de sprijin. Românii sunt solidari și s-au mobilizat pentru a-i ajuta, iar în toate marile orașe s-au deschis centre de colectare pentru produse și alimente. Ba mai mult, la nivel internațional Uniunea Europeană, Japonia, Statele Unite și Canada au anunțat sancțiuni contra Rusiei.
Refugiații din Ucraina vin cu foarte puține lucruri. Asta înseamnă că au nevoie de mâncare, apă, un loc unde să doarmă, produse de igienă, medicamente etc. De asemenea, e nevoie și de produse pentru îngrijirea bebelușilor, cum ar fi scutece, lapte praf, jucării etc.
Sectorul 6 e alături de refugiați
Prin intermediul magazinului SocialXChange Sectorul 6 sprijină persoanele refugiate din Ucraina care au intrat în România în zona Sighet. La cele două sedii se vor strânge produse de strictă necesitate, iar ele vor fi trimise la Sighetu Marmației.
Ceea ce trebuie înțeles este că oamenii aceștia nu fug de sărăcie, ci fug de război. Nu vin sa cerșească, dar au nevoie de ajutor, locuință etc. Unii sunt dispuși sa plătească pentru o locuință. Așadar, dacă și voi vreți să-i ajutați pe cei nevoiți să-și părăsească locuințele o puteți face printr-o donație. Lucrurile de care e nevoie sunt:
Produse alimentare neperisabile, produse de panificație ambalate;
Produse de igienă;
Medicamente, măști, dezinfectanți;
Produse pentru copii – lapte praf, pampers, biberoane, jucării, cărți de colorat etc.;
Apă îmbuteliată;
Saci de dormit, pături.
„Invităm cetățenii sectorului 6 să doneze produse de tipul celor menționate la sediile celor două magazine sociale SocialXChange situate în: Calea Crângași nr. 3 și Aleea Lunca Cernei nr. 6A, în intervalul orar 8:00 – 18:00”, transmit reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6.
Donațiile din Sectorul 6 ajung azi la refugiați
Cetățenii s-au mobilizat și au mers în număr mare pentru a dona produse de strictă necesitate. Un număr de 15 angajați, sprijiniți de voluntari, au muncit fără întrerupere pentru a sorta și ambala produsele donate, iar ele vor ajunge la refugiații de la Sighetu Marmației azi.
„Le mulțumim celor care au răspuns apelului nostru și îi așteptăm în continuare pe donatori să se prezinte cu produse din categoria celor menționate la sediile SocialXChange din Calea Crângași nr. 3 și Aleea Lunca Cernei nr 6A, în intervalul orar 08:00 – 18:00. Fluxul persoanelor refugiate care trec granița în România este în creștere și este nevoie mai mult decât oricând de sprijinul cetățenilor și al firmelor private din Sectorul 6, o comunitate inimoasă și unită. Campania „Sectorul 6 pentru Ucraina” continuă și are nevoie de susținere”, mai transmit reprezentanții DGASPC.
Toată România s-a mobilizat
Punctele de frontieră Siret și Sighet sunt cele mai tranzitate de refugiații ucraineni. Acolo autoritățile de la București ridică două tabere mobile în care refugiații să se poată adăposti. Pe lângă asta localnicii și voluntarii s-au mobilizat și strâng produse de care au nevoie acei oameni și oferă locuri de cazare. Spre exemplu, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pune la dispoziția refugiaților 2.100 de locuri de cazare. De asemenea, voluntarii Arhiepiscopiei au fost prezenți la punctul de trecere al frontierei unde au oferit apă, pachete cu mâncare, jucării pentru copii, dar și transport și asistență umanitară și religioasă. La Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților se pot face donații în următoarele conturi, cu mențiunea „sprijin refugiați Ucraina”:
lei: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014;
euro: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110.
Liuba Horvat, președinta Uniunii Ucrainenilor din Satu Mare a luat măsuri când a aflat cât de multe persoane dorm pe unde apucă. Aceasta a vorbit cu administrația din Transcarpatia, iar acolo e un centru militar unde sunt primiți refugiați. Pe lângă asta mai e nevoie de lanterne, saci de dormit, saltele, medicamente, fașe, garouri, etc.