Cum le vorbim copiilor despre război. Întrebări, răspunsuri și emoții
De când știrile despre războiul dintre Rusia – Ucraina au început să abunde la radio, televizor și pe internet, mulți părinți se confruntă cu dificultatea de a le explica copiilor ce înseamnă războiul și cum s-a ajuns aici. Mulți dintre adulți nu știu cum să răspundă sau nu au timp de întrebările celor mici. In urma cu 2 ani, copiii își bombardau părinții cu întrebări despre pandemie, COVID-19, coronavirus etc. V-am venit în ajutor cu răspunsuri pe înțelesul copiilor. Astăzi începem o serie de articole despre cum le vorbim copiilor despre război, ce și cât le spunem.
De ce pun copiii întrebări
„O parte importanta din creșterea unui copil este dezvoltarea unei minți curioase despre lumea din jurul lui”, explică dr. Jeri Tikare, psiholog clinician la platforma digitală de sănătate mintală, Kooth. „În acest moment, ei pun un milion de întrebări care uneori pot copleși părinții. Ținând cont de acest lucru, îmi pot imagina cum trebuie să se fi simțit copiii în ultimele săptămâni, la vestea că un război a început”, continuă el.
Cum ar trebui să reacționeze părinții
Pentru a-i proteja pe cei mici de frica provocata de știrile despre război, tentația pentru mulți părinți ar putea fi să închidă televizorul și să ignore întrebările. Astfel, copiii vor rămâne cu frânturi de informații, nu întotdeauna corecte. Sau vor încerca să afle răspunsuri de la prietenii de joacă sau de pe internet. Pe internet circulă însă foarte multe știri false sau informații incorecte, care ar fi mai bine să nu ajungă la copii. De aceea, părinții ar trebuie să discute cu copiii. Să încerce să răspundă la întrebările lor și să le filtreze sursele de informații de pe internet, controlând accesul copiilor la tablete, telefoane și calculatoare.
Cum le vorbim despre război
Răspunsul e simplu, în teorie: într-un mod in care îi facem să se simtă în siguranță, cu răspunsuri simple și ușor de înțeles. „Acest lucru poate fi dificil, dar poate fi o oportunitate de a fi creativ”, spune dr. Tikare. El sugerează utilizarea basmelor, poveștilor și a altor metode pentru a le modela înțelegerea. „Este important pentru noi să nu ascundem lucruri de ei. Este mai bine pentru ei să le audă de la noi, oamenii in care au încredere, decât să o citească sau să le audă de la alții”.
Una dintre greșelile frecvente pe care le fac părinții este să ofere copiilor prea multe informații. Încercați să răspundeți la orice întrebări simplu și sincer și verificați dacă mai au întrebări. Nu intrați în multe detalii chiar de la început.
Folosiți o analogie pe care copilul dumneavoastră o poate înțelege.„De exemplu, pentru a înțelege că ei nu sunt responsabili pentru evenimentele mondiale, explicați-vă că nu pot controla vremea”, sugerează dr. Gummer. „Ați putea chiar să le cereți să încerce să controleze vremea pentru a arăta că comportamentul lor nu are niciun efect”.
Limitați-le expunerea
Poate fi util să încerci să nu-i supraexpunem la informații. „După cum știm, copiii petrec foarte mult timp la televizor, pe rețelele sociale și alte platforme. Acest lucru poate fi foarte supărător și poate exacerba suferința lor”, explică Dr Tikare
Emoțiile sunt normale
Ar putea fi util să discutați cu ei despre gama de emoții pe care le-ar putea experimenta și să le normalizați. „Încurajați-i să vă vorbească despre preocupările lor și asigurați-i că totul va fi în regulă”, sugerează Dr Tikare. Pe lângă sentimentele lor față de situația actuală, aceasta poate fi o oportunitate de a deschide o conversație despre grijile lor în general.