COMORILE MUZEELOR. „ASPECTE DIN VIAȚA DACILOR DIN MUNȚII ORĂȘTIEI”
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR vorbim despre „ASPECTE DIN VIAȚA DACILOR DIN MUNȚII ORĂȘTIEI”. Această expoziție va putea fi vizitată în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva începând cu 22 februarie. Oricine este invitat să afle mai multe despre poporul care a locuit în această regiune acum mii de ani.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva a dat startul pe 22 februarie 2022 la expoziția „ASPECTE DIN VIAȚA DACILOR DIN MUNȚII ORĂȘTIEI”. Promotorul proiectului este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar partenerii sunt, alături de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.
Ideea centrală a expoziției este crearea unei platforme interactive. Prin intermediul acesteia vor fi oferite publicului cât mai multe informații referitoare la anumite părți din viața dacilor care au locuit în zona capitalei Regatului dac.
Arhitectura și viața dacilor
Regiunea Cetăților dacice din Munții Orăștiei se individualizează prin prezența unei arhitecturi monumentale. Zidurile cetăților sunt făcute din blocuri de calcar fasonate după planuri inovatoare.
În interiorul cetăților existau instalații care permiteau un confort ridicat oamenilor de atunci. De asemenea, obiectele folosite zi de zi erau diverse și de calitate ridicată. Ele erau produse local sau importate din alte zone îndepărtate.
Expoziția de acum prezintă mai multe aspecte care individualizează această zonă. În cadrul ei se va vorbi despre arhitectură, metalurgia fierului, orfevrărie și ceramică. Vizitatorii vor putea observa măiestria meșteșugarilor din acele timpuri, așa cum este ea reflectată în construcțiile epocii dacice. De asemenea, ei vor putea să ia contact, prin digital-touch, cu o parte din miile de piese descoperite pe terasele Sarmisegetuzei Regia și în arealul înconjurător.
Cine au fost dacii
Dacii, numiți și geți, au fost un popor care a trăit acum mii de ani pe teritoriul României de astăzi. Ei au fost numiți de marele istoric grec Herodot „cei mai viteji și mai drepți dintre traci”.
Când vine vorba despre numele lor, există mai multe variante discutate de istorici. Unii dintre ei i-au denumit geto-daci în timp ce alții îi numesc daco-geți. Asta înseamnă că ei sunt considerați de unii istorici ca fiind un singur popor. Alții, în schimb, consideră că geții și dacii au fost două popoare diferite care au locuit chiar și în regiuni diferite. Se crede că dacii locuiau în Transilvania, în timp ce geții locuiau la Dunăre și în Dobrogea.
Ocupația principală a dacilor a fost agricultura, în special viticultura și pomicultura. De asemenea, ei se mai ocupau și de creșterea vitelor și exploatarea de sare. Ba chiar mai mult, în Munții Apuseni s-au descoperit dovezi care ne arată că ei săpau după aur și argint în zonă.
Dicționar:
orfevrărie – meșteșug de creare a unor obiecte de artă din metale prețioase