Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Kourkoutas, noua specie de șopârle din Cipru
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre kourkoutas, noua specie de șopârle din Cipru. Descoperirea a fost publicată recent de către cercetători din mai multe țări.
Un animal din Cipru a devenit recent cea mai nouă specie descoperită de pe glob. Anunțul a fost făcut de Universitatea din Cipru luni, 14 februarie. Este vorba despre o nouă specie de șopârle. Oamenii de știință au denumit-o „kourkoutas”. Ea aparține unei specii distincte numite Laudakia Cypriaca ce poate fi găsită doar în Cipru.
Această nouă șopârlă face parte acum, alături de șarpele cipriot și de încă o șopârlă, din lista de animale specifice insulei. Iniția se credea că kourkoutas aparține unei alte specii ce se găsește în zona estică a Mării Mediterane.
Două subspecii diferite
Studiile materialului genetic al șopârlei au fost realizate în cadrul Laboratorului de Ecologie și Biodiversitate al universității. La acest studiu au participat cercetători din Grecia, Austria, Germania și Turcia. Cu toții au ajuns la concluzia că noua specie de șopârle din Cipru este complet diferită.
Totodată, în urma studiului s-a aflat că specia de șopârle despre care se credea că este răspândită în estul Mării Mediterane este formată, de fapt, din două subspecii diferite. Laudakia vulgaris sunt șopârlele care trăiesc în țările estice precum Siria, Iordan, Israel și Egipt, în timp ce Laudakia Stellio se limitează la teritoriul Greciei și al Turciei.
Cum se diferențiază de rudele sale acum 2,5 milioane de ani
Rezultatele studiului au fost publicate în Zoological Journal of the Linnean Society, un jurnal științific cunoscut. În cadrul studiului au fost oferite mai multe informații despre modul în care au evoluat de-a lungul timpului aceste animale în estul Mării Mediterane.
Se pare că kourkoutas a început să se diferențieze de frații săi în urmă cu 2,5 milioane de ani. Pe atunci a avut loc începutul Epocii de Gheață ca a adus coasta insulei mai aproape de Siria și de Israel, permițându-le șopârlelor să ajungă în Cipru.
Kourkoutas are o lungime medie de 30 de centimetri. Capul său are o formă triunghiulară și este destul de plat. Spatele, coada și coastele sale sunt acoperite de țepi foarte scurți și au o culoare închisă, cu unele pete galbene sau negre. Burta sa este albă. Picioarele puternice îl face să fie un alergător și un cățărător excelent.
În general, această șopârlă trăiește în zone aride, pietroase. Insectele sunt principala sa sursă de hrană. Ea a mai fost văzută în timp ce vâna pui de păsări sau chiar mamifere mici. Ocazional kourkoutas se hrănește și cu fructe.