Invențiile au schimbat viața oamenilor. Roata Ferris și povestea ei
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre Roata Ferris, o invenție veche de zeci de ani.
Astăzi din marile parcuri de distracție nu lipsesc acele roți imense din care poți vedea orașul de sus. Chiar și în România am avut câteva astfel de roți, în special la Târgurile de Crăciun. Anul acesta, spre exemplu, timișorenii s-au bucurat de o astfel de roată. Tocmai pentru că sunt atât de iubite ne-am gândit să vă povestim cum a luat naștere acest tip de roată. Prima roată din oțel a fost construită în 1893 de către George Washington Gale Ferris Jr., un inginer american. Creația sa a fost numită simplu Roata Ferris și a construit-o pentru Expoziția Mondială Columbiană din Chicago, Illinois. Roata lui a fost imensă. Avea o înălțime de peste 260 m deasupra solului și 36 de gondole complet închise în care intrau până la 40 de persoane, scrie owlcation.com. Greutatea totală era de 1.300 de tone.
Roata Ferris, un real succes
Expoziția Mondială Columbiană avea loc în 1893, iar în 1891 organizatorii au lansat o provocare pentru inginerii americani. Acestora li s-au cerut să creeze un monument al expoziției care să depășească Turnul Eiffel din Paris, Franța. Organizatorii voiau ceva unic și original, dar și îndrăzneț. Atunci Ferris a venit cu propunerea de a crea o roată care să le permită vizitatorilor să vadă întreaga expoziție, de la mare înălțime. Din păcate organizatorilor nu le-a plăcut această idee pe motiv că ar costa mult și nici n-ar fi sigură.
Ferris nu s-a lăsat descurajat de părerea lor. La câteva săptămâni după acea întâlnire el s-a întors cu aprobări impresionante din partea unor ingineri cunoscuți și respectați. Ba mai mult, avea și o serie de investitori dispuși să acopere cheltuielile de 400.000 de dolari necesari pentru a începe construcția roții. Organizatorii au analizat toate informațiile prezentate de Ferris, iar în cele din urmă au fost de acord cu ideea lui.
Roata Ferris a fost cea mai mare piesă de oțel care a fost fabricată în Statele Unite la acea vreme. Costul final al acesteia a fost de 750.000 de dolari. Primii oameni care s-au urcat în roata Ferris au fost primarul orașului Chicago, o fanfară, precum și Ferris și soția sa. Aceasta a funcționat perfect și nu a avut probleme de siguranță sau tehnice. Când s-a deschis Expoziția Mondială Columbiană, Roata Ferris a transportat peste 37.000 de pasageri în fiecare zi. Fiecare plimbare presupunea două rotații complete, iar acest lucru dura aproximativ 20 de minute.
Deși a avut inițial succes, după câteva mutări Roata Ferris a fost demolată în 1906. Pentru asta au fost folosite 200 kg de dinamită. Totuși, inventatorul Ferris a fost inspirație pentru ingineri. Astfel, astăzi ne putem bucura de mai multe astfel de roți, chiar dacă cea inițială a dispărut.