Jocurile video le dezvoltă copiilor anumite abilități. Studiu
Joaca în ziua de azi s-a mutat în mare parte pe internet. Unii părinți „se luptă” să-i mai scoată pe copii afară din case, să-i despartă de televizoare, telefoane sau alte dispozitive. Totuși, se pare că jocurile video nu sunt total negative, ci le dezvoltă copiilor anumite abilități. Asta reiese dintr-un studiu realizat de o echipă de oameni de știință din Italia, Elveția și Franța.
Principala abilitate pe care copiii o dezvoltă prin intermediul jocurilor video de acțiune e cititul. „Alte abilități, cum ar fi viziunea, atenția, memoria de lucru și flexibilitatea cognitivă sunt cunoscute a fi îmbunătățite de jocurile video de acțiune”, explică Angela Pasqualotto, prima autoare a acestui studiu, conform scitechdaily.com. Pentru a vedea cât de utile sunt aceste jocuri pentru copii, cercetătorii au conceput un joc video care combină acțiunile obișnuite cu alte mini – jocuri ce antrenează diferite funcții. Ideea jocului a fost de a reproduce componentele unui joc de acțiune, fără a include însă violența, astfel încât să fie potrivit pentru copiii mici.
La studiu au luat parte 150 de elevi cu vârste cuprinse între opt și 12 ani. Aceștia au fost împărțiți în două grupe. Prima grupă a jucat jocul video de acțiune dezvoltat de echipa de cercetători, iar cealaltă grupă a jucat un joc care-i învață pe copii să codifice. „În primul rând, am testat capacitatea copiilor de a citi cuvinte, non-cuvinte și paragrafe și, de asemenea, am efectuat un test care măsoară nivelul de atenție al copilului, o capacitate despre care știm că este antrenată prin jocurile video de acțiune”, explică Daphne Bavelier, membru al echipei de cercetători.
Principalele rezultate ale studiului
Copiii participanți la studiu s-au jucat, sub supraveghere, la școală, timp de șase săptămâni câte două ore pe săptămână. La scurt timp după asta, oamenii de știință au repetat testele pentru ambele grupuri de copii. Rezultatele au arătat îmbunătățiri în cazul celor care au jucat jocul video de acțiune creat de cercetători. „Am găsit o îmbunătățire de șapte ori a nivelului de atenție la copiii care au jucat jocul video de acțiune în comparație cu grupul de control”, spune Angela Pasqualotto. Pe lângă asta, au fost observate îmbunătățiri ale cititului. Nu numai din punct de vedere al vitezei de citire, ci și din punct de vedere al acurateții.
„Ceea ce este deosebit de interesant la acest studiu e că am efectuat trei teste de evaluare suplimentare. La șase luni, 12 luni și 18 luni după antrenament. De fiecare dată, copiii instruiți au avut performanțe mai bune decât grupul de control, ceea ce demonstrează că aceste îmbunătățiri au fost susținute”, spune Angela Pasqualotto. Mai mult decât atât, rezultate s-au văzut și la școală. Elevii au obținut note mai bune la italiană, ceea ce arată o îmbunătățire a capacității de învățare. Daphne Bavelier concluzionează spunând că efectele sunt unele pe termen lung. Studiul a fost publicat în întregime pe Nature Human Behaviour, aici.
Dicționar
Acuratețe: grijă deosebită, atenție mare, exactitate în executarea unui lucru.