Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Voivodina, regiunea autonomă din Serbia
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Voivodina, regiunea autonomă din Serbia. Oare va avea România în următorii ani un nou vecin în sud-est?
Astăzi vorbim despre o regiune autonomă foarte apropiată de țara noastră. Voivodina este cea mai nordică regiune a Serbiei. Ea se învecinează cu Croația la vest, cu Ungaria la nord și cu România la est. În interiorul ei se află trei regiuni istorice: Bačka, Banatul și Srem. Granița cu Serbia se află de-a lungul râului Sava la vest de Belgrad și a Dunării la est. Populația regiunii este de aproximativ 1,9 milioane de locuitori. Centrul administrativ și cel mai mare oraș este Novi Sad.
Centru important ortodox în timpul otomanilor
Primii slavi au ajuns în regiune în secolele VI și VII. Aceștia au fost urmați în secolul al IX-lea de triburile nomade maghiare. Atunci când otomanii au pus stăpânire pe teritoriul sârbesc între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea, toți sârbii s-au adăpostit în Voivodina. În acea perioadă orașul Sremski Karlovci a devenit un important centru sârbesc ortodox.
După secolul al XVIII-lea teritoriul Voivodinei a fost cucerit de către austro-ungari. Acest lucru a dus la o migrare mare de maghiari, germani și români în zonă. Noii veniți s-au bucurat de pământuri și privilegii precum dreptul de a-și alege liderul. În schimbul acestor drepturi, toți imigranții trebuiau să ofere servicii militare și să apere imperiul de turci. Voivodina era pentru austro-ungari o adevărată frontieră militară.
A fost sub diferite regate
În secolul XIX-lea, regiunea a suferit mai multe schimbări ale puterii. Inițial Voivodina era inițial sub coroana austriacă. Totuși, în anul 1848 a luat naștere o mișcare naționalistă între ungurii din regiune. Astfel au fost alipite Voivodinei părți din Banat, din Bačka și din Srem, părți care fac parte din Voivodina și în ziua de astăzi.
În anul 1918 Voivodina a fost preluată de Regatul Sârbilor, a Croaților și a Slovenilor care ulterior, în anul 1929, s-a transformat în Yugoslavia. În anul 1931 i-a fost atașată încă o bucată din regiunea Srem, fapt ce a dus la o creștere a populației sârbe în zonă.
De ce au plecat membri ai minorităților etnice
În anul 1945, după ce ocuparea Puterilor Axei a spart Iugoslavia, Voivodina a fost reintrodusă în noua federație socialistă iugoslavă ca și regiune autonomă a Republicii Sârbe. Regionalizarea Iugoslaviei a făcut ca Voivodina să devină o republică aproape complet independentă. Totuși, naționaliștii sârbi nu au fost de acord cu această independență și au preluat controlul asupra regiunii în anul 1989.
Diversitatea etnică a regiunii a fost modificată drastic de războiul care a urmat în Balcani. Numărul mare de naționaliști sârbi i-a făcut pe mulți membri ai minorităților etnice să părăsească regiunea. Cea mai afectată a fost minoritatea maghiară. Toți cei care au plecat au fost înlocuiți cu sârbi și cu refugiați din Croația, Bosnia și Herțegovina.
Bombardată de NATO
În anul 1999 Voivodina a devenit ținta atacurilor NATO și a bombardamentelor care au avut loc pe tot teritoriul Iugoslaviei. Acest lucru se datorează faptului că în Voivodina erau depozitate cantități mari de petrol și existau și multe rafinării. În timpul bombardamentului a fost distrusă aproape toată infrastructura zonei.
Voivodina a redevenit un stat autonom în anul 2002. În 2003 numele Iugoslaviei sa schimbat în Serbia și Muntenegru ca mai apoi în anul 2006 cele două să se despartă. Voivodina a rămas în continuare în interiorul granițelor sârbești. Chiar dacă Voivodina este destul de autonomă, multe grupuri își doresc mai multă independență. Cine știe, poate în viitorul apropiat România va avea un nou vecin în sud-est.
Agricultura este foarte importantă în regiune
Economia din Voivodina se bazează în mare parte pe agricultură și pe producția de hrană. Oamenii din zonă au fost preocupați dintotdeauna de acest domeniu. Este și de înțeles de ce. 84% din suprafața regiunii este acoperită de pământ fertil.
Voivodina este una dintre cele mai diverse regiuni din Europa. În total, în zonă există 25 de grupuri etnice diferite. De asemenea, există șase limbi care se folosesc oficial în documentele administrative. Majoritatea oamenilor (66,7%) sunt sârbi. Aceștia sunt urmați de maghiari (13%). Există chiar și români în zonă. Ei constituie 1,32% din populație.