„Uitarea înseamnă o nouă condamnare”, proiect adresat elevilor de liceu
În luna martie Muzeul Țării Crișurilor Oradea în colaborare cu Asociația Cei 40 de Mucenici lansează proiectul educativ „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”. Acesta se adresează elevilor de liceu care sunt interesați de represiunea comunistă și memorialistica de detenție.
Istoria e foarte importantă. Ea ne răspunde la multe întrebări legate de trecutul nostru și, totodată, ne face să înțelegem de ce trăim cum trăim azi. Așa cum spunea și Laurian Micu, profesorul de istorie cu care am realizat un interviu pe care-l puteți vedea aici, e sănătos să știm câteva lucruri despre poporul nostru și despre ceea ce ne înconjoară. Luna martie este dedicată memoriei foștilor bihoreni deținuți politic. Elevii care vor să afle mai multe despre ceea ce a însemnat regimul comunist și detenția se pot înscrie în programul „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”.
„Activitățile care se vor derula în cadrul acestui program educativ vizează, în prima parte, o prezentare a ceea ce a însemnat regimul carceral din perioada comunistă, susținută de muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș, apoi vizionarea unui documentar video, realizat cu unul dintre foștii deținuți politic bihoreni, respectiv, în ultima parte, se vor purta discuții privind rezistența și represiunea comunistă”, informează reprezentanții Muzeului Țării Crișurilor Oradea.
Proiectul va fi lansat pe 9 martie 2022, când, în România, se marchează Ziua Foștilor Deținuți Politic. El se va derula timp de patru săptămâni, în baza unor programări prealabile. Întâlnirile cu elevii se vor desfășura la secția Muzeului Orașului Oradea (Cetatea Oradea), Piața Emanuil Gojdu nr. 39 – 41, de luni până vineri, între orele 9:00 și 16:00. Fiecărei clase de elevi i se va aloca o oră, iar costul unui bilet de intrare este de 5 lei/persoană. Cadrele didactice interesate sau elevii se pot înscrie în programul „Uitarea înseamnă o nouă condamnare” sunând la numărul 0359/191.096.
Dicționar
Carceral: referitor la regimul de carceră, la închisoare;
Carceră: încăpere mică și întunecoasă, folosită în trecut în închisori, cazărmi și în școli. Se folosea pentru detenția temporară a unei persoane pedepsite;
Represiune: reprimare, înăbușire a unei acțiuni de revoltă, de opoziție colectivă.