Românii și sârbii mâncau cereale cu mii de ani înainte să apară agricultura
Un nou studiu realizat de arheologul Emanuela Cristiani de la Universitatea Sapienza din Roma și colegii ei are rezultate interesante. Se pare că românii și sârbii mâncau cereale cu mii de ani înainte să apară agricultura.
Oamenii care trăiau de-a lungul fluviului Dunărea din sud-estul Europei, în urmă cu aproximativ 11.500 de ani, nu au plantat niciodată o cultură. Totuși, au pus bazele creșterii agriculturii în acea regiune aproximativ 3.000 de ani mai târziu. Vânătorii – culegători care trăiau în această parte a Europei au strâns și mâncat cu aviditate cereale sălbatice timp de câteva milenii. Asta înainte ca migranții din Asia de sud – vest să introducă cultivarea cerealelor domestice și a altor plante, spune arheologul și echipa sa, conform sciencenews.org.
Știința și tehnologia ne oferă ocazia de a afla mai multe despre cum trăiau oamenii acum mulți, mulți ani. Studiile anterioare ale oaselor umane din siturile balcanice au indicat că vânătorii – culegători din vechime au mâncat multe proteine animale. În principal pește. Rămășițele vegetale nu s-au conservat bine în acele locuri, lăsând incert vreun rol pentru cereale în meniul oamenilor care au locuit acolo. Acum este evident că vânătorii – culegători din Balcani „și-au echilibrat dieta cu alimente vegetale și au făcut acest lucru timp de milenii înainte de venirea agriculturii”, spune Emanuela Cristiani.
Dovada că oamenii strângeau plante sălbatice
Noile descoperiri se aliniază cu dovezile anterioare conform cărora vânătorii-culegători din sud-vestul Asiei au domesticit treptat speciile de plante sălbatice de la aproximativ 11.700 până la 9.800 de ani în urmă, mai degrabă decât să adopte rapid un stil de viață agricol. Dar în Balcani, vânătorii – culegătorii consumau specii de cereale sălbatice fără legătură cu tulpinile domestice aduse ulterior din sud-vestul Asiei, spune echipa lui Cristiani.
Până acum, singurul loc din afara Asiei de sud-vest care a oferit dovezi că vânătorii – culegători strângeau plante sălbatice comestibile înainte de introducerea agriculturii a fost o peșteră din Grecia.
Grupul lui Cristiani a căutat semne microscopice de mâncare a plantelor pe dinții a 60 de indivizi. Ei au fost găsiți în cinci situri din Serbia și România. Vârsta acelor situri variază de la câteva mii de ani înainte de introducerea agriculturii până la câteva sute de ani după începerea cultivării. Particulele alimentare de pe dinții oamenilor conțineau granule de amidon și structuri tipice regionale de cereale sălbatice. Granule de amidon din aceleași cereale sălbatice au fost identificate pe suprafețele de măcinat a 17 unelte de piatră, care datează de aproximativ 8.600 de ani. Acestea fost dezgropate anterior într-un sit balcanic.
Descoperirile făcute sunt dovada directă că vânătorii – culegători au inclus în dieta lor plante sălbatice înainte de apariția culturilor. Atât cei din Europa de Sud, cât și cei din Asia de Sud – Vest. Iată că, pentru acei oameni dieta includea și cereale cu amidon, nu doar carne și fructe de pădure.
Dicționar
Aviditate: dorință arzătoare, nemăsurată; pasiune; interes foarte puternic pentru ceva; poftă necumpătată;
Incert: care nu este cert; nesigur, îndoielnic; schimbător.