Într-un oraș din Suedia o firmă nou înființată a găsit o metodă inedită de a curăța străzile de mucuri de țigară. Practic, în Suedia, ciorile au loc de muncă. Ideea ingenioasă face parte dintr-o campanie de reducere a costurilor pe care administrația trebuie să le achite în mod normal.
Oamenii nu au grijă de mediul înconjurător și din păcate toată lumea are de suferit. Atât oamenii, cât și animalele, plantele sau apele. Fundația Keep Sweden Tidy afirmă că peste 1 miliard de mucuri de țigară sunt lăsate pe străzile Suediei în fiecare an, reprezentând 62% din toate deșeurile. Orașul Södertälje cheltuiește 20 de milioane de coroane suedeze (1,6 milioane de lire sterline) pentru curățarea străzilor.
Pentru a economisi bani o firmă din oraș a recrutat ciori care să strângă mucurile de țigară de pe străzi și din piețe. Păsările se descurcă foarte bine, iar în schimb, pentru fiecare rest de țigară pe care îl depozitează într-o mașină special concepută, primesc puțină mâncare. „Sunt păsări sălbatice care participă în mod voluntar”, a declarat Christian Günther-Hanssen, conform theguardian.com. Acesta este fondatorul Corvid Cleaning, compania care a pus în aplicare această idee. Directorul companiei estimează că metoda sa ar putea economisi cel puțin 75% din costurile legate de ridicarea mucurilor de țigară din oraș.
Ciorile, cele mai potrivite păsări pentru această meserie
Momentan proiectul este unul pilot, înainte de a se extinde în tot orașul. Sănătatea „angajaților”, adică a ciorilor, este un aspect important, mai ales că vorbim de acest tip de deșeuri. Totuși metoda ar putea fi una ușor de pus în practică și poate, cine știe, preluată și de alte orașe sau state. Conform cercetărilor, ciorile din Noua Caledonie au o gândire asemănătoare cu a unui copil de șapte ani. Acest lucru le face cele mai potrivite păsări pentru această meserie. „Sunt mai ușor de învățat. Și există, de asemenea, o șansă mai mare ca ele să învețe una de la cealaltă. În același timp, există un risc mai mic ca ele să mănânce din greșeală orice gunoi”, mai spune Christian Günther-Hanssen.
„Ar fi interesant de văzut dacă acest lucru ar putea funcționa și în alte medii. De asemenea, din perspectiva faptului că putem învăța ciorile să culeagă mucuri de țigară, dar nu putem învăța oamenii să nu le arunce pe jos e un gând interesant”, spune Tomas Thernström, strateg în domeniul deșeurilor la municipalitatea din Södertälje.