Invențiile au schimbat viața oamenilor. Folia cu bule, o invenție utilă și distractivă
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre folia cu bule, o invenție utilă și totodată distractivă.
Folia cu bule joacă un rol foarte important în industria transporturilor. Aceasta protejează orice fel de produs, indiferent de modul în care este transportat. Curios este că ea nu a fost gândită pentru asta inițial. De fapt, ea a renăscut dintr-un experiment eșuat. Cel care i-a găsit această întrebuințare a fost… un copil.
Howard Fielding avea aproximativ cinci ani și ținea cu grijă în mână invenția tatălui său. În tot acest timp copilul nu a putut rezista tentației așa că a început să spargă bulele de aer. Lucru pe care majoritatea dintre noi îl facem atunci când primim un colet care are în interior o astfel de folie. „Îmi amintesc că mă uitam la chestia aia și instinctul meu a fost să o strâng. Era foarte distractiv să le spargi. Bulele erau mult mai mari atunci așa că făceau un zgomot puternic”, povestește Howard Fielding, conform smithsonian.com.
Povestea foliei cu bule
Folia cu bule a luat naștere, așa cum spuneam, dintr-un experiment eșuat. Alfred Fielding împreună cu partenerul său de afaceri Marc Chavannes, un chimist elvețian, au încercat să facă în 1957 un tapet mai zgrunțuros. Cei doi nu au fost mulțumiți de ce a ieșit, însă au început să se gândească la ce ar putea fi utilizată invenția lor. Au avut sute de variante, printre care izolarea serelor care, de asemenea, nu a avut succes.
Pentru a continua dezvoltarea produsului lor neobișnuit, care a fost denumit Bubble Wrap, Fielding și Chavannes au fondat Sealed Air Corp, în 1960. În anul următor au decis ca invenția lor să fie folosită ca material de ambalare și au avut succes. Mai ales că recent fusese introdusă de IBM (corporație tehnologică multinațională) o unitate importantă pe atunci în industria calculatoarelor. Compania avea nevoie însă de o modalitate de a proteja dispozitivul în timpul transportului, iar Bubble Wrap s-a potrivit de minune.
Înainte de a folosi folia cu bule companiile împachetau produsele în ziare vechi. Această metodă nu era una prea utilă deoarece ziarele nu ofereau o protecție prea mare și pe lângă asta cerneala de pe ele se impregna pe produse. De-a lungul timpului Bubble Wrap, folia cu bule, a evoluat în diferite forme, dimensiuni, rezistențe și grosimi.