Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Gibraltar, teritoriul singurelor primate europene. Haideți să aflăm mai multe despre acest micuț teritoriu britanic.
Gibraltar este un teritoriu britanic ce se află în peninsula iberică. Dimensiunea sa este una mică, lungimea Gibraltarului fiind de 5 kilometri, iar lățimea sa fiind de 1,2 kilometri. O mulțime de orașe din România au o suprafață mai mare decât acest teritoriu.
Peninsula se află pe coasta Mării Mediterane și se învecinează la nord cu Spania. Numele de Gibraltar provine de la arăbescul Jabal Ṭāriq care înseamnă „Muntele Tarik”. Populația țării este de aproximativ 30.000 de oameni. Gibraltar servește drept o fortăreață britanică aeriană și navală care controlează strâmtoarea cu același nume ce leagă Marea Mediterană de Oceanul Atlantic.
Este formată din calcar și iese abrupt din mare. Înălțimea maximă din Gibraltar este de 421 de metri deasupra nivelului mării. Acest punct poate fi găsit la Rock Gun, în nordul țării.
Gibraltar nu are râuri și nici izvoare. Timp de secole oamenii au depins de apa de ploaie care se aduna în văile munților. Ea era colectată în recipiente speciale. Totuși, în ultimele decenii, oamenii au început să aducă apă din afara granițelor.
În general, climatul zonei este unul fierbinte și umed. Verile sunt toride și, de cele mai multe ori, fără ploaie. Iernile sunt blânde și ploioase. Acest teritoriu este lovit de vânturi foarte puternice.
Există mai mult de 500 de specii diferite de flori și plante în Gibraltar. Când vine vorba de copaci, aici cresc măslini și conifere. Printre mamiferele ce trăiesc în zonă se numără iepurii, vulpile și chiar magoții, singura specie de primate ce trăiește în sălbăticie în Europa. Da, ați auzit bine, Gibraltar este țara singurelor primate europene.
Acest tip de macaci ocupă zona de sute de ani. În prezent ei sunt protejați de armata britanică din Gibraltar. Există o legendă care spune că dacă acești macaci ar dispărea, britanicii nu ar mai deține zona. În total, în Gibraltar există aproximativ 300 de magoți care se plimbă liberi.
Săpăturile arheologice din zonă ne arată că Gibraltar este locuit încă din preistorie. Comandantul musulman Ṭāriq ibn Ziyād a cucerit Gibraltarul în anul 711, transformându-l într-o adevărată fortăreață. Gibraltar a fost denumit în onoarea sa.
Ocupația musulmană a fost încheiată în anul 1462 de către spanioli. Izabela I a anexat Gibraltarul Spaniei în anul 1501. În anul 1704, spaniolii au pierdut controlul regiunii în favoarea britanicilor care au profitat de războiul spaniol. Regiunea a devenit oficial britanică în anul 1713 în urma Tratatului de la Utrecht.
Totuși, spaniolii au decis să nu cedeze teritoriul atât de ușor. Au existat mai multe încercări de a recupera Gibraltarul. Cea mai notabilă încercare a fost un asediu militar ce s-a desfășurat între anii 1779 – 1783.
La începutul secolului XX, în Gibraltar au avut loc săpături în munte. Materialele obținute au fost folosite pentru a recupera teren din Marea Mediterană. Astfel, micuța peninsulă și-a mărit teritoriul. În timpul Războaielor Mondiale, Gibraltar a fost un punct important de reparare a vaselor Aliaților.
În anii ’60, spaniolii au mai avut o încercare de recolonizare a regiunii. În Gibraltar a avut loc un referendum în acest sens. Oamenii au putut opta între a deveni cetățeni spanioli sau a rămâne britanici.
Rezultatele au fost în favoarea britanicilor. Doar 44 de oameni din peste 12.000 de votanți au votat în favoarea Spaniei. Astfel, în anul 1969 guvernul britanic a introdus o nouă constituție în Gibraltar care reafirma conducerea lor. Drept răspuns, spaniolii au blocat toate căile de acces terestre către peninsulă, oprind astfel comerțul și tranzitul muncitorilor spanioli. Această blocadă a fost ridicată în anul 1985.
Statutul Gibraltarului a rămas un subiect de conflict între britanici și spanioli. Un alt referendum organizat în anul 2002 nu a recunoscut niciunul dintre guverne. 99% dintre votanți au respins ideea unei conduceri formate din britanici și spanioli. Drept urmare, Gibraltar a primit dreptul de a se reprezenta singur în negocieri.
Aproape 80% dintre locuitori sunt de origine din Gibraltar. Cealaltă parte a populației este formată din militari britanici și imigranți. Majoritatea imigranților provin din India și din Maroc.
80% dintre locuitorii Gibraltarului sunt romano-catolici. Există și o comunitate mică de evrei. Limba oficială a țării este engleza. Totuși, majoritatea locuitorilor vorbesc atât engleză, cât și spaniolă. Mulți vorbesc un dialect al limbii engleze numit Yanito.
Educația este gratuită și obligatorie pentru copiii cu vârsta între 5 și 15 ani. Există mai multe școli primare publice și câteva școli secundare. Există și instituții private și militare, o școală pentru copiii cu dizabilități și un colegiu tehnic. În Gibraltar există un singur spital civil.
Sursă foto: naszemiasto.pl, britannica.com, calehotel.com, euro-t-guide.com, pixabay.com, mergili.at
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Samoa, leagănul civilizației din Polinezia