POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Popcornul
Aproape că nu ne imaginăm cum e să mergem la cinema și să nu avem în mână un recipient cu popcorn delicios. E și comic, în momentele de suspans, se aude crănțănitul din toată sala.
Nimeni nu contestă, popcornul e delicios și hrănitor. Am învățat să îl preparăm și acasă. La tigaie ( cu capac, întotdeauna), sau la microunde. Pe vremuri, iar pentru asta vă puteți întreba bunicii, existau oameni care îl preparau pe stradă, rudimentar. Aveau un fel ce cușcă din sârmă în care puneau boabele de porumb, iar aceasta o mișcau deasupra unor cărbuni încinși. Pe atunci nu exista termenul de pop-corn. Delicioasa gustare se numea mai simplu, „floricele” (de porumb), „cocoși” sau „friși cocoși”. Nu știm de unde vine ultimul nume, dar era folosit.
În prezent se fac bile din popcorn, lipite cu o glazură dulce, de Halloween, dar și ghirlande pentru Crăciun. Ceea ce reținem e că pop-cornul e delicios și poate fi mâncat tot timpul anului. Evident, nu în exces. Știți că pe 19 ianuarie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua popcornului?
Strămoșii oamenilor mâncau popcorn cu 5000 de ani în urmă
Este greu să te gândești la o mâncare mai pur americană decât popcornul. Și suntem departe de a ne putea numi primii fani de popocorn din lume. Arheologii au găsit urme de popcorn în mormintele din Peru vechi de 1.000 de ani.
Iar asta nu e cea mai veche atestare a popcornului. Potrivit dovezilor descoperite într-o peşteră din New Mexico, boabele de porumb expandate erau folosite în urmă cu peste 5.000 de ani.
La un moment dat, (posibil chiar cu mii de ani în urmă), oamenii şi-au dat seama că boabele de porumb, atunci când sunt încălzite, pocnesc şi scot la iveală un strat moale şi pufos, care le înveleşte coaja asemenea unui nor. Sau asemeni unei flori.
Legenda popcornului de Ziua Recunoștinței, nu e adevărată
Se spune că floricelele de porumb făceau parte din meniul primei sărbători de Ziua Recunoștinței, în Colonia Plymouth în 1621. Potrivit mitului, Squanto însuși i-a învățat pe pelerini să crească și să recolteze porumb și să scoată boabele pentru o gustare delicioasă. Din păcate, această poveste e doar o poveste.
În timp ce primii coloniști de la Plymouth cultivau într-adevăr porumb, acesta era din soiul Northern Flint, cu boabe delicate care nu sunt potrivite pentru a se transforma în popcorn, arată History.com. Nicio relatare contemporană nu face referire la mâncarea sau prepararea popcornului în acea zonă, iar prima mențiune despre această gustare de Ziua Recunoștinței nu apare decât într-o lucrare ficțiune publicată în 1889, adică 200 de ani mai târziu.
Amerindienii au dus popcornul și în Canada
Deci, dacă America nu a mâncat prima dată popocorn de Ziua Recunoștinței, cine au fost primii care au făcut porumbul să explodeze? Exploratorii francezi au scris despre amerindienii irochezi care preparau boabele tari de porumb în borcane de ceramică umplute cu nisip încălzit. Irochezii s-a răspândit în toată regiunea Marilor Lacuri, așa că este probabil ca, de fapt, coloniștii din nordul statului New York, Vermont și Quebec să fi fost cei mai timpurii producători de popcorn. Până la mijlocul anilor 1800, floricelele de porumb erau îndrăgite de familii ca o gustare luată seara târziu în fața focului sau la picnicuri și petreceri sociale.
Cum și când a fost inventată prima mașină de făcut popcorn
Dar consumul în masă al delicioasei gustări a început cu adevărat după ce un antreprenor din Chicago, pe nume Charles Cretors, a construit prima mașină de făcut popcorn. Cretors a fost proprietarul unui magazin de bomboane care a cumpărat un prăjitor de arahide fabricat comercial, pentru a putea prăji nuci direct în magazinul său. Nu a fost mulțumit de calitatea mașinii, așa că a lucrat câțiva ani să o perfecționeze. Totodată, i-a venit ideea să prepare și porumb. Prima mașină de făcut popcorn era alimentată cu abur.
Aburul asigura că toate boabele de porumb erau expuse uniform la căldură. În plus, le-a permis utilizatorilor să pună porumbul direct alături de condimentele dorite. Până în 1900, Cretors a introdus o căruță de floricele trase de cai cu care mergea la bâlciuri și alte evenimente, dar c u care stătea și în fața cinematografelor, oferindu-le oamenilor posibilitatea să își ia cu ei o gustare înainte să intre la film. Și așa a început epoca mâncătorilor de popcorn.
Rețetă. Cum preparăm acasă popcorn delicios
Ingrediente: 50 g porumb pentru popcorn (cu bobul mai mic si rotunjit), 20 g unt, sare
Mod de preparare: Aveți nevoie de o tigaie sau cratiță cu condiția să aibă fund gros și un capac care să nu alunece de pe ea în timpul mișcării. Este și foarte util dacă capacul este transparent pentru a putea vedea ce se întâmplă. Volumul vasului trebuie să fie generos deoarece boabele de porumb își vor multiplica mult volumul prin coacere.
Puneți în vas porumbul și sarea. Porumbul nu trebuie să fie aglomerat, ci răsfirat pe fundul tigăii. Aceasta se pune pe foc puternic, și se mișcă înainte și înapoi, astfel încât boabele să se întoarcă de pe o parte pe alta. În momentul în care primul bob a explodat, deschideți foarte puțin capacul și dați drumul untului înăuntru. Apoi continuați mișcarea tigăii, deasupra focului, până ce toate boabele explodează.
Puteți să nu puneți grăsime deloc, dacă doriți o gustare dietetică. Când nu se mai aude nicio explozie în tigaie, timp de cinci secunde, popcornul este gata. Oprim focul, ridicăm imediat capacul pentru a lăsa aburul să iasă și răstrunăm popcornul într-un vas încăpător. Dacă nu eliberăm aburul acesta va înmuia popcornul.