Cât de deștepți erau oamenii preistorici. O descoperire epocală a fost făcută
Cât de deștepți erau oamenii preistorici? Arheologii au găsit răspunsul la această întrebare în urma unor săpături recente. Noua descoperire ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine parcursul evoluției noastre.
Cât de deștepți erau oamenii preistorici? Răspunsul la această întrebare pare unul simplu. Am putea crede că nu puteau fi extrem de inteligenți. Este și de înțeles de ce. Cea mai avansată tehnologie pe care o stăpâneau era crearea uneltelor. Incă nu stăpâneau nici măcar agricultura.
Ați fi surprinși, însă, să aflați că acest lucru nu este neapărat adevărat. Există posibilitatea ca rudele noastre străvechi ce trăiau acum 200.000 – 160.000 de ani în nordul Chinei să fi fost extrem de inteligente. Descoperirea a fost publicată recent de către Journal of Human Evolution.
Cel mai mare craniu din Pleistocenul mijlociu
Cercetarea a fost făcută de o echipă internațională condusă de arheologi chinezi. Ei au descoperit un hominid care avea o capacitate craniană care atingea 1.700 de centimetri cubi. Estimările acestea au fost realizate pe baza fosilelor descoperite în situl Xujiayao în anii ’70.
„Este hominidul cu cel mai mare cap din Pleistocenul mijlociu”, a declarat conform Xinhua Wu Xiujie, cercetător în cadrul Institutului de Paleontologie și Paleoantropologie a Vertebratelor din cadrul Academiei de Științe din China.
Wu și echipa sa au reconstruit un craniu aproape complet. Ei s-au folosit de trei oase fragmentate ce i-au aparținut aceluiași adult tânăr. Creierul acestuia era puțin mai mare decât cel al rudei sale descoperit în situl Xujiayao. Mai exact, volumul creierului hominidului descoperit recent este de aproximativ 1.800 de centimetri cubi. Totuși, acesta a trăit cu 60.000 de ani mai târziu decât cel descoperit la Xujiayao.
Cercetarea a oferit „cele mai timpurii dovezi ale unei dimensiuni a creierului care se încadrează în gama superioară în rândul omului de Neanderthal și Homo sapiens modern”, a adăugat Wu, autorul studiului.
Creierul nostru a tot crescut în timp
Oamenii de știință au bănuit în trecut că dimensiunea creierului oamenilor străvechi a crescut treptat. De la australopitec și până la homo habilis sau homo erectus, acesta a devenit din ce în ce mai mare odată cu trecerea timpului.
Totuși, unele studii recente au contrazis această ipoteză. Creierul „Omului de Flores” din Indonezia, care a trăit acum 100.000 – 50.000 de ani, avea un volum de doar 400 de centimetri cubi, în timp ce cel al „omului de Xuchang” era de patru ori mai mare.
Noile descoperiri ar putea aduce noi informații cu privire la cauzele acestor modificări semnificative ale dimensiunii creierului strămoșilor noștri. De asemenea, ele ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine parcursul evoluției noastre.