Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face un profesor de istorie. Aflați mai multe despre o meserie în care ai nevoie de pasiune.
Istoria e foarte importantă. Ea ne răspunde la multe întrebări legate de trecutul nostru și, totodată, ne face să înțelegem de ce trăim cum trăim azi. Deși pare o materie grea, fiindcă trebuie să reținem multe cifre, istoria este extrem de frumoasă. Ne-am convins de asta după ce am stat de vorbă cu Laurian Micu. El este profesor de istorie de 14 ani și le predă elevilor din Timișoara.
Înainte de toate, Laurian ne-a povestit cum a ajuns el să devină profesor de istorie. Mai ales că, înainte de a face această alegere, el a studiat matematică – informatică. „O să spun în primul rând de ce am ajuns să fiu profesor. Am avut un învățător senzațional. Domnul Brestovicean pentru mine e așa, exemplul învățătorului din cărți. Era pur și simplu perfect. Iar apoi, la liceu, am avut o profesoară de istorie foarte tare. Doamna Todorov, care m-a determinat să-mi doresc să studiez istoria mai târziu.
Dar mai mult decât atât am avut o doamnă de franceză care pentru mine este modelul favorit de profesoară. Însăși ea era o istorie, doamna Chitrinescu. După ce am terminat facultatea mergeam destul de des, și în timpul facultății, la câteva luni, pur și simplu ca să o văd. Deci mă încărca cu o energie doamna asta și era foarte interesantă și din perspectivă istorică. Deci persoanele astea trei cred că au contribuit foarte mult la dorința mea de a deveni profesor, de a lucra cu copiii și de a fi profesor de istorie”, ne povestește Laurian Micu.
L-am întrebat pe Laurian cum e văzută ora de istorie de către elevi și cum am putea să-i atragem mai mult către această materie. Iată ce ne-a zis. „Acum mie nu-mi place să cred că e privită plictisitor, deși atunci când îi întrebăm prima dată reacția poate să fie și așa. Eu cred că e „cool” să spunem că istoria e plictisitoare în prima fază, dar văzându-i la clasă sunt și interesați de ce se întâmplă. Și cum putem să-i atragem? Cred că realizând tot timpul conexiuni cu lucrurile care se întâmplă astăzi. Și atunci dacă ei văd o conectare la realitate, la ce se întâmplă în jurul lor, sunt interesați”, ne spune profesorul de istorie.
Așa cum spuneam, ora de istorie e importantă. Laurian ne-a spus cât de importantă e din punctului lui de vedere și ne-a explicat și de ce. „E foarte importantă pentru că e bine să ne cunoaștem rădăcinile. Că sunt bune, că sunt rele, e bine să ni le cunoaștem ca să ne dăm seama de ce suntem unde suntem, să vedem puțin cum au evoluat lucrurile de-a lungul timpului. Și chiar dacă nu suntem pasionați de istorie, și nu vrem să o studiem mai târziu, cred că e sănătos să cunoști câteva lucruri despre poporul tău și ce te înconjoară. De ce avem relațiile pe care le avem cu celelalte state, de ce poate unii au evoluat mai bine, mai puternic, mai sănătos decât alții. Măcar din punctul ăsta de vedere ora de istorie este importantă”, explică Laurian Micu.
Întrebarea multora e „cum ajungi profesor de istorie?”. Laurian ne spune că în primul rând trebuie să fii pasionat. Dacă ești sigur că-ți place și asta vrei să faci următorul pas e să termini o facultate de profil. Apoi, există un examen național care se numește examen de titularizare. În funcție de nota pe care o obții la acesta, dacă există posturi, ajungi profesor în diferite școli. Cu cât ai o medie mai mare, cu atât mai bine. Asta fiindcă în funcție de medie ai dreptul să-ți alegi școala sau școlile unde poți să te angajezi.
Pentru a fi profesor de istorie ai nevoie și de câteva calități. „Calitățile cred că sunt aceleași pentru oricare disciplină. Cred că trebuie să ai un grad de empatie, cred că trebuie să-ți placă oamenii, tinerii, copiii, să poți să povestești puțin, să ai darul acesta de a vorbi. Cred că atât. Și să îți dai interesul”, spune profesorul de istorie.
Tehnologia e tot mai dezvoltată și putem obține orice informație cu o simplă căutare pe internet. Cât de utilă e tehnologia pentru un profesor de istorie ne-a spus Laurian. „E foarte utilă. Pentru că cred că mai ales la istorie există o chestie practică. Cred că partea asta de plictis despre care tot vorbim noi ține și de memorarea unor date. Eu îți povestesc ceva, tu îți notezi și poate memorezi ceva sau nu. Dar în momentul în care te pun să faci o cercetare utilizând toate aceste mijloace cred că rămâi cu o informație mult mai sigură decât dacă o citești din caiet”, ne explică profesorul de istorie.
Multe informații care apar pe internet nu sunt neapărat reale. Vorbim aici și de fapte istorice care nu sunt prezentate corect. Laurian i-a învățat pe elevii lui cum să discearnă toate informațiile din online. „În primul rând le-am povestit despre ce ar trebui să facă un ziarist atunci când verifică o informație: cel puțin trei surse. Și atunci le spun să caute informația în mai multe locuri, să se uite cât de credibil e site-ul respectiv, dacă sunt niște site-uri recunoscute, celebre, internaționale. De obicei, când am o clasă nouă la care nu am mai predat încerc să le dau și o listă de resurse pe care ar fi bine să le utilizeze”, spune Laurian Micu.
Meseria de profesor de istorie, la fel ca oricare alta, implică și lucruri plăcute și mai puțin plăcute. Iată ce-i place și ce nu-i place lui Laurian. „Cel mai mult îmi place interacțiunea. Nu aș putea să am un job de birou. Am încercat și asta mai demult. Îmi place foarte mult să lucrez cu tinerii, îmi plac proiectele, îmi plac provocările. Ce nu-mi place? Birocrația. Sunt foarte multe hârțoage în care suntem cumva îngropați, dar am învățat să le gestionez și nu mai fac o tragedie din asta. Dar cred că asta nu-mi place”, spune profesorul de istorie.
Laurian Micu are și câteva sfaturi pentru cei care vor să devină profesori de istorie. „Să devină. Dacă lor le place, acesta este sfatul meu. Cred că e foarte tare și foarte important să ne urmăm pasiunea. Repet, eu am lucrat matematică, foarte mult lumea mi-a spus că mi-am distrus viața, că acum eram sigur într-o multinațională. Cred că dacă ai o pasiune e foarte sănătos să ți-o urmezi, să fii determinat și până la urmă să le demonstrezi că s-au înșelat. Și că tu ți-ai urmat visul, ești bine cu tine și îți faci treaba bine”, spune profesorul de istorie.
Ce v-am prezentat mai sus e doar o mică parte din tot ceea ce am discutat cu Laurian. El ne-a spus cum putem convinge elevii că istoria poate fi fascinantă și ne-a recomandat și câteva cărți. De asemenea, ne-a spus care e personajul lui preferat din istorie și de ce. Muzeul e locul în care ne putem întoarce în timp și putem înțelege mai bine evenimentele istorice. Din păcate elevii nu prea merg la muzeu, iar Laurian ne-a zis ce crede el că ar trebui făcut ca elevii să viziteze muzeele.
La ora de istorie cel mai greu e să ținem minte cifrele și datele, așa că l-am rugat pe Laurian să ne spună cum reușește el să le memoreze. De asemenea, spre finalul interviului, am făcut și un exercițiu de imaginație. Am presupus că Laurian se poate întoarce în timp pentru o zi și l-am rugat să ne spună unde merge și de ce. Pentru a afla toate aceste informații vă invităm să urmăriți interviul video disponibil mai sus sau pe canalul nostru de YouTube, aici.
Sursă foto: unsplash.com/Michal Parzuchowski, unsplash.com/Mihai Surdu
O meserie în care ai nevoie de răbdare. Ce face profesorul de educație plastică