Cum s-a gândit ministrul Educației să prevină abandonul școlar
Una din cele mai mari probleme cu care țara noastră se confruntă este abandonul școlar. Proiectul „România Educată”, un proiect pe care președintele Klaus Iohannis îl numește „de suflet”, urmărește să rezolve această problemă. Iată cum s-a gândit ministrul Educației să prevină abandonul școlar.
Sorin Cîmpeanu a declarat că se lucrează la un draft al unui nou pachet legislativ în Educație. Când va fi gata el va fi supus dezbaterilor și consultărilor. Ministrul spune că pentru a elimina inechitățile a fost prezentat Programul național pentru reducere a abandonului școlar. În decursul zilei de ieri ministrul a stat de vorbă într-o videoconferință cu reprezentanții inspectoratelor școlare. Acesta i-a rugat să se asigure că vor fi transmise solicitări de la toate școlile care se confruntă cu probleme ce țin de abandon școlar. Fenomenul este, din păcate, într-o creștere îngrijorătoare, mai ales în mediul rural.
Măsurile ce se iau pentru prevenirea abandonului școlar
Două din măsurile pe care statul le ia pentru prevenirea abandonului școlar sunt legate de contracte de finanțare pentru școli și achiziția de microbuze școlare. Sorin Cîmpeanu spune că până la finalul lunii martie trebuie să fie deja încheiate contractele de finanțare pentru primele 750 de școli, cele mai vulnerabile din perspectiva abandonului școlar. Unitățile de învățământ vor beneficia de finanțări de până la 200.000 de euro. Banii vor fi cheltuiți pentru ore de meditații, orientare școlară, mediatori școlari și consiliere. De asemenea, elevii școlilor ce beneficiază de proiect vor putea participa la tabere sau excursii.
În paralel cu această măsură trebuie implementată și achiziția de microbuze școlare, spune ministrul. Prin program se vor achiziționa 3.200 de microbuze școlare cu 8+1 locuri. Acestea vor facilita accesul elevilor la școală.
„Nu putem continua cu rate atât de mari de abandon, analfabetism funcțional și științific. În fața acestor probleme „România educată” propune soluții concrete, obiective, măsuri și ținte ambițioase, dar realiste. Între țintele concrete pe care ni le propunem reamintesc scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, reducerea ratei de analfabetism funcțional, asigurarea competențelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât și al elevilor, dezvoltarea învățământului profesional, precum și creșterea numărului de absolvenți de studii superioare. Proiectul „România educată” este unul foarte aproape de sufletul meu”, a declarat președintele Klaus Iohannis în vara anului 2021, atunci când a prezentat proiectul „România educată”.