Din culisele Muzeului Național al Banatului vă prezentăm astăzi, în cadrul rubricii COMORILE MUZEELOR, statueta de bronz de la Dierna. Aceasta îl înfățișează pe zeul grec și roman care stă la baza lui Cupidon, micul îngeraș care ne face să ne îndrăgostim.
La sfârșitul anului 2020, Muzeul Național al Banatului și-a îmbogățit colecția cu o serie de obiecte din bronz. Acestea au fost donate de către Institutul de Arheologie al Academiei Române din Cluj-Napoca. Ele au fost descoperite în urma unor săpături derulate între anii 1968 – 1969 în orașul roman Dierna, care în prezent se află pe tărâmul Orșovei.
În prezent, din cauza inundării în urma dării în folosință a Hidrocentralei de la Porțile de Fier, arheologii nu mai pot efectua săpături în zonă. Acest lucru sporește și mai tare valoarea obiectelor de patrimoniu primite de muzeul bănățean.
Unul dintre obiectele descoperite este o statuetă din bronz. Ea reprezintă zeul Eros sau Amor cum mai este cunoscut. Statueta a fost descoperită în urma săpăturilor din anul 1969 de către Nicolae Gudea în turnul de sud-est al cetății.
Zeul care stă la baza lui Cupidon
Eros în mitologia greacă, respectiv Amor în mitologia romană, este zeul copil. Acesta a fost fiul zeiței Afrodita. În mitologia romană, el avea rolul de a-i ajuta atât pe oameni, cât și pe zei, să se îndrăgostească.
Din această cauză el apare adesea reprezentat cu tolba de săgeți și cu arcul prin care realizează această intermediere. Cu siguranță l-ați văzut pe Cupidon. Acest personaj este inspirat din zeul grec și roman. Amor/Eros este înfățișat fie sub forma unui copil grăsuț, fie sub forma unui adolescent.
Acest tip de statuete de mici dimensiuni reprezentau o parte din cultul casnic, ele fiind plasate în altare de mici dimensiuni numite lararium. Zeul Eros/Amor era înfățișat și în picturile murale sau sub forma unor statui. Cea mai celebră statuie cu el este făcută tot din bronz și se află la Metropolitan Museum of Art din New York. Statuile antice din bronz sunt foarte rare deoarece ele erau adesea topite iar bronzul refolosit pentru crearea altor obiecte.
Statueta de bronz de la Dierna este fragmentată. Ea a fost restaurată dar nu a fost și reîntregită, lipsindu-i cea mai mare parte din piciorul drept și din mâna stângă și o parte din mâna dreaptă.