Începând cu semestrul al II-lea cuantumul burselor se modifică, precum și criteriile de acordare a acestora. Bursa de merit, spre exemplu, se acordă elevilor cu medii de 9,50 sau mai mari. Înainte acest tip de bursă se acorda de la media 8,50. Elevii sunt nemulțumiți de faptul că acest criteriu s-a modificat și încep lupta pentru burse. Iată mai multe detalii.
Elevii primesc mai mulți bani
Cuantumurile burselor se modifică începând cu semestrul al II-lea. Practic, elevii vor primi mai mulți bani. Aceștia vin din partea Guvernului, iar fiecare primărie mai poate adăuga cât crede de cuviință pentru fiecare tip de bursă. Dacă până acum de la Guvern veneau câte 100 lei pentru fiecare bursă, indiferent de tipul ei, din 17 ianuarie lucrurile se schimbă. Elevii beneficiază, în funcție de bursa obținută, de următoarele sume de la Guvern:
Pentru bursele de performanță se acordă 500 lei;
Pentru bursele de merit se acordă 200 lei;
Pentru bursele de studiu se acordă 150 lei;
Pentru bursele de ajutor social se acordă 200 lei.
O altă noutate este că bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu cea de merit sau cu cea de studiu. Totodată, elevii cu cerințe educaționale speciale pot obține bursă de studiu/merit/performanță/ajutor social, indiferent dacă beneficiază și de o măsură de protecție socială. Bursa profesională poate fi cumulată cu bursa de performanță sau cu bursa de merit.
Protest din partea elevilor
Se pare că noile modificări nu-i mulțumesc pe toți elevii. Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța anunță că mâine, 6 ianuarie, de la ora 10:00, vor protesta în fața Ministerului Educației alături de Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din București și Ilfov. Aceștia sunt nemulțumiți de criteriile de acordare a burselor și de faptul că peste 700.000 de elevi vor rămâne fără burse, spun ei. De asemenea, aceștia vor solicita și mărirea costului standard per elev.
Și Consiliul Național al Elevilor (CNE) se revoltă. „A fost publicat ordinul de ministru privind criteriile generale de acordare a burselor, semnat pe 22 decembrie 2021, și care modifică pragul mediei pentru bursa de merit la 9,50, în loc de 8,50, cum era inițial. Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”, spun reprezentanții CNE. Aceștia cer să se revină de urgență asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea.
Poziția ministrului Educației
Ministerul Educației a anunțat că sunt în pregătire toate datele referitoare la câți elevi vor primi burse după noile criterii, iar ele vor fi puse la dispoziția publicului. „Un lucru m-aș bucura însă să fie clar: bugetul pentru bursele elevilor este de aproape patru ori mai mare în 2022 față de 2020! Acest fapt nu se corelează în niciun fel cu afirmația conform căreia „Guvernul dorește să micșoreze fondul de burse al elevilor”. De asta este importantă școala care include ore de matematică/aritmetică”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Se pare că toată discuția privind bursele de merit îl deranjează pe ministru. „Nu ajunge să ia 1 elev din 4 bursă de merit? Credeți că dacă am da burse de merit tuturor elevilor din România (sau pentru 53% din elevi – așa cum cer, pentru că atâția au avut medii mai mari de 8,50) am avea un sistem de educație mai bun?? Nu credeți că „ne furăm singuri căciula” dacă spunem că peste 50% din elevii României sunt de top, având peste media 8,50? Poate vă uitați la numărul elevilor considerați a fi „de top” în SUA, în Franța, în UK, în Germania, în Finlanda…Chiar așa, i-am depășit pe toți?”, se întreabă ministrul Educației.
Părerile oamenilor
În mediul online deja au apărut primele comentarii, iar ele sunt pro și contra noilor criterii. În special a criteriului pentru acordarea bursei de merit. „Vaaaai! E masacru?! Vreți să fiți plătiți și pentru că vă ridicați din pat?!”, se întreabă o doamnă. Altcineva spune: „Bursa de merit nu este ajutor social. Este pentru merit”. Sunt însă și persoane care nu sunt de acord cu noile criterii stabilite pentru acordarea burselor. „Sunt curioasă câți dintre voi, ăștia care susțineți că e foarte bine că s-a modificat, aveți copii. Că sunteți răi până în măduva oaselor și nici n-aveți habar cât le-a fost de greu elevilor în ultimii doi ani”, spune o altă doamnă.
„De cele mai multe ori sunt de acord cu voi, însă acum… Poate elevii de 8,50 învață mai mult să ajungă la 9,50. O medie de 8,5 arată și note de 6. De ce să primească un elev cu note de 6 o bursă școlară?”, e comentariul unei doamne la postarea CNE.
Ce primesc elevii din Timiș
La acest moment, în județul Timiș, situația burselor arată astfel: 40 elevi beneficiază de bursă de performanță, 18.511 elevi beneficiază de bursă de merit, 561 de bursă de studiu și 4.066 de elevi primesc bursă de ajutor social.
„Discuția cea mare e legată de acest decalaj să zicem. De la 8,50 la 9,50. Să nu uităm că numărul de burse de merit a crescut foarte mult în anul trecut școlar în contextul în care, trebuie să recunoaștem, tezele nu au mai fost date, evaluarea s-a diminuat foarte mult. Contextul era delicat pentru că se dorea încheierea anului școlar și ca atare au crescut mult numărul burselor de merit. Nu cred că aceasta este filosofia. Eu pornesc de la premisa că prin aceste burse noi nu încurajăm elevii să își facă treaba lor, și anume aceea de a învăța.
Cred că e foarte bine că bursele sunt de la 9,50 în sus pentru că încurajează competiția, dacă pot să o numesc așa, la nivelul personal de a atinge un nivel care să permită o bursă de merit. Eu cred că un prag de 9,50 la bursa de merit este corespunzător titulaturii de bursă de merit”, spune Marin Popescu. Tot el e de părere că elevii nu trebuie „plătiți” pentru a învăța. Ei merg la școală pentru a învăța. Tocmai din acest motiv bursa de merit o merită aceia care învață foarte bine.