Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Vulpea tibetană, cea mai hazlie vulpe
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre vulpea tibetană, cea mai hazlie vulpe. Haideți să aflăm mai multe despre această vulpe foarte plictisită.
Vulpea tibetană este un animal cu adevărat bizar, dar hazliu. Fața sa ne dă impresia că ne judecă constant. Cine știe, poate chiar se plictisește atât de tare, încât singurul lucru pe care poate să-l facă este să-i judece pe alții.
Cea mai hazlie vulpe, cunoscută și drept vulpea tibetană de nisip, este o specie endemică zonei Platoului Tibetan din Nepal, China și Bhutan. Ele trăiesc la o altitudine de aproximativ 5.300 de metri înălțime. Probabil acesta este motivul pentru care ele se uită „de sus” la noi.
Are dimensiuni mici
Vulpea tibetană este micuță și compactă. Lungimea ei este de 60 – 70 de centimetri cu tot cu coadă. Blana lor este moale și pufoasă, perfectă pentru smotocit. Culoarea ei pământie îi oferă abilitatea de a se camufla fără probleme. Greutatea maximă a unei astfel de vulpi este de 5,5 kilograme.
Acest animal își petrece timpul prin zone semi-aride, departe de civilizație și de vegetație. El se hrănește cu pika, o specie de rozătoare specifice acestei regiuni. Printre celelalte opțiuni ale sale se numără rozătoarele mai mici, marmotele, iepurii lânoși și șopârlele. Uneori, vulpile tibetane au fost observate hrănindu-se cu cadavre de căprioare, de antilope tibetane și de alte animale mai mari.
Colaborează cu urșii pentru a vâna
În general, vulpea tibetană este un animal singuratic. Ea își desfășoară activitatea în timpul zilei. Uneori, aceste vulpi au fost văzute colaborând cu urșii pentru a vâna pika. Ursul sapă după aceste rozătoare iar vulpea le prinde chiar înainte ca acestea să fugă.
Odată împerecheate, vulpile rămân împreună toată viața. Perechea locuiește și vânează împreună. Perioada de gestație a unei vulpi tibetane este de 50 – 60 de zile. De obicei, femela dă naștere la doi – cinci pui în bârlogul său. Puii rămân împreună cu părinții lor până la vârsta de 8 – 10 luni. De obicei, aceste bârloguri sunt construite la baza bolovanilor. Ele au mai multe intrări înguste.
Din fericire, acest animal nu este în pericol de dispariție. Aflându-se departe de oameni, vulpea tibetană poate trăi fără nicio grijă. Ea este foarte răspândită în stepele și în semi-deșerturile din estul Asiei.
Curiozități despre vulpea tibetană
Poza anului 2019 la categoria „sălbăticie” conține o vulpe tibetană care vânează o marmotă.
O mare parte din populația de vulpi este infectată cu un tip de tenie, adică un parazit intestinal.