PRIN LUMEA MODEI. Calvin Klein și startul său întâmplător
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre Calvin Klein. Cariera designerului a avut un început pur întâmplător.
Calvin Richard Klein s-a născut pe 19 noiembrie 1942, în Bronx, New York, acolo unde și-a petrecut toată copilăria. Klein a fost al doilea din cei trei copii ai familiei. Aceștia trăiau relativ confortabil. Bunica lui Calvin Klein a fost croitoreasă iar nepotul a dobândit dragostea de cusut de la ea. Mama sa a fost cea care i-a încurajat dragostea pentru artă și modă.
Calvin Klein a urmat cursurile Liceului de Artă și Design, care îi pregătea pe elevi pentru cariere în publicitate și desen. În tinerețe, în timp ce alții de vârsta lui făceau sport, Klein era ocupat să studieze, să schițeze modele de haine și să coasă. Mai târziu, a trecut la apreciatul Fashion Institute of Technology, pe care l-a absolvit în 1962, scrie notablebiographies.com. A petrecut cinci ani ca ucenic într-o casă de haine și costume de pe Seventh Avenue din New York, lucrând nopți și weekenduri lungi pentru a-și perfecționa propriile modele.
Cum a luat naștere afacerea Calvin Klein
Succesul designerului avea să înceapă în 1968. Atunci Klein și prietenul său apropiat din copilărie, Barry Schwartz, au creat brandul Calvin Klein. Prima comandă a fost de fapt obținută din greșeală. Un cumpărător de haine de la Bonwit Teller (un mare magazin de îmbrăcăminte din New York) a coborât la etajul greșit al unui hotel și a intrat în camera de lucru a lui Klein. A plasat o comandă de 50 de mii de dolari, ceea ce era o sumă uriașă la acea vreme. Încurajat de recenziile favorabile din partea presei de modă și de sprijinul directorilor de magazine, Klein și-a extins linia pentru a include îmbrăcăminte sport pentru femei.
Dintre numeroasele articole pe care Calvin Klein le-a creat, blugii și parfumurile au fost cele mai apreciate de consumatori. Până în 1997, vânzările Calvin Klein Jeans s-au apropiat de jumătate de miliard de dolari. Publicitatea a fost cheia succesului în cazul lui Calvin Klein. El a făcut ca mass-media să vorbească despre el prin crearea de diverse controverse.
Designerul este minimalist. Acesta folosește de obicei culori neutre sau tonuri pământii și concepe piese separate care pot fi incluse în mai multe ținute. Revista Time l-a numit pe Calvin Klein unul dintre cei mai influenți douăzeci și cinci de americani în 1996. Calvin Klein a câștigat prestigiosul Premiu Coty de trei ori la rând (1973-1975), devenind cel mai tânăr designer care a avut vreodată această onoare. În 1982, 1983 și 1986 a obținut și premiul Consiliului Designerilor de Modă din America.