Din culisele Muzeului Național al Banatului vă prezentăm astăzi, în cadrul rubricii COMORILE MUZEELOR, o întreagă colecție de geme, camee și inele antice. În special, noi vom vorbi despre gema antică din carneol, o gemă deosebită ce datează din perioada romană.
Comoara despre care vorbim astăzi este gema antică din carneol. Muzeul Național al Banatului cuprinde în patrimoniul său o colecție importantă de geme, camee și inele antice și copii ale acestor geme antice realizate în perioada modernă.
Gemele, inele și cameele înfățișează diferite scene
Inelele, gemele și cameele prezintă imagini foarte diverse. Acestea înfățișează divinități, animale, scene de vânătoare și chiar imagini preluate din creștinismul timpuriu. De asemenea, pe inele sunt gravate litere sau crucea împreună cu doi sfinți. Pe suprafața gemelor sau a cameelor pot să apară inclusiv texte sau imagini consacrate în perioada romană.
Majoritatea gemelor și cameelor din colecția Muzeului Național al Banatului, în special cele din colecția antică, provin din perioada romană, adică din secolele II – III. Ele au fost donate muzeului la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX. Foarte puține dintre ele au fost descoperite prin intermediul săpăturilor arheologice. Una dintre acestea este gema provenită de la Tibiscum. O altă gemă a fost descoperită la Buziaș.
Pe gema antică din carneol este reprezentat personajul mitic Faustulus. În scena inițială, el era însoțit de lupoaica ce îi alăptează pe Romulus și Remus. Uneori mai poate fi observat înconjurat de câini, capre și alte animale, el fiind păstor.
Identificarea personajului de pe gemă a fost dificilă
Personajul care apare pe suprafața gemei a fost destul de greu de determinat. Motivul principal este faptul că aceasta este o gemă mai târzie, ce datează, probabil, în secolul al III-lea. Majoritatea elementelor ce ar fi putut ajuta la identificarea gemei au dispărut. Pe suprafața ei au rămas doar personajul principal, reprezentat într-un mod foarte schematic, sprijinindu-se pe toiagul său de păstor, câinele care îl însoțea și un copac.
Gemele din colecția Muzeului Național al Banatului nu sunt confecționate din același material. Ele pot fi realizate din pietre semiprețioase precum carneolul și jaspul, acestea fiind cele mai des întâlnite. Totuși, unele geme sunt confecționate din pastă de sticlă sau din scoici.