Invențiile au schimbat viața oamenilor. Schiurile, invenția ce le oferă oamenilor distracție
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre schiuri. Această invenție le oferă oamenilor în fiecare an, în fiecare iarnă, distracție.
Deși pare să fie vorba de o invenție relativ nouă, lucrurile stau exact invers. Vorbim de o invenție veche de mii de ani. Primele schiuri datează de acum 8000 de ani î.Hr. și au fost descoperite în nordul Chinei, scrie mabeyski.com. Deci, nu se știe cine le-a inventat pentru prima dată. Erau făcute din bucăți de lemn lungi de doi metri și erau acoperite cu păr de cal. Schiul alpin a fost inventat în secolul al XVIII-lea și a evoluat din considerente militare. Armata norvegiană a organizat concursuri de îndemânare care implicau coborârea pe pârtii, navigarea prin păduri și câmpuri de zăpadă, totul în timp ce se trăgea cu arma.
Evoluția schiurilor
În anii 1800, schiul a devenit un sport popular și o activitate recreativă. Norvegienii începuseră să schieze în Alpi pe trasee de curse. Designul schiurilor a progresat de-a lungul acestei perioade și a făcut un mare pas înainte odată cu inventarea schiurilor cambrate, adică curbate, în Telemark, Norvegia. S-a descoperit că acest tip de schiuri distribuia greutatea schiorului mai uniform pe toată lungimea datorită formei sale arcuite. Acest lucru a împiedicat, de asemenea, ca schiurile să se scufunde.
Sondre Norheim a inventat, în 1868, schiurile Telemark. Acestea au făcut ca schiorii să poată să se întoarcă și să frâneze. În 1928, schiul cu muchie de oțel a fost inventat de Rudolph Lettner din Salzburg, Austria. Aceste schiuri ofereau o aderență mult mai bună pe zăpadă și le permiteau schiorilor să se deprindă în viraje la coborâre. În aceeași perioadă, Hannes Schneider a dezvoltat virajul cu tijă și virajul paralel, un nou stil de schi, tehnici care sunt folosite și predate și astăzi. Schneider a fondat prima academie de schi din St Anton, denumită „Albergschule”, și a apărut în multe dintre primele filme de schi. Până în anii 1930, toată lumea schia! Mai întâi în Europa și America de Nord, iar mai târziu în Noua Zeelandă, Japonia, Australia, Chile și Argentina.