Primul brad împodobit din România. Obiceiurile casei regale
Știați că primul brad împodobit din România a aparținut casei regale? Primul brad de Crăciun a fost ornamentat acum aproximativ 150 de ani, dând naștere la o adevărată tradiție în rândul regalității române. Iată cum sărbătoreau cândva Regele și Regina Crăciunul.
Anul 1866 a fost unul special pentru România din mai multe puncte de vedere. În acel an, Carol I a acceptat tronul, devenind astfel regele țării. De asemenea, istoricii susțin că acesta a fost primul an în care s-a organizat un Crăciun regal și în care s-a împodobit un brad.
Primul brad a fost împodobit în Palatul Domnesc al Regelui de pe Calea Victoriei, din București. Atmosfera acestui Crăciun era diferită față de cea cu care suntem obișnuiți astăzi. Regele și regina erau serioși, precauți și conduși de simțul datoriei. Totuși, voia bună nu lipsea din palat.
Crăciunul nu era atât de vesel la început
În seara de Crăciun, Carol I era surprins adesea stând la masa de scris. Uneori, în timpul zilei, el mergea alături de soția sa la patinoar. Seriile și le petrecea jucând biliard.
„Muncitor neobosit, stăruitor și foarte îndemânatic în treburile din lăuntru respectând cu sfințenie legea, într-o țară unde ea se calcă și acum cu mare ușurință”, a scris istoricul Ioan Bogdan în anul 1914 despre Carol I.
Acest Crăciun a dat naștere unei adevărate tradiții în interiorul casei regale. Timp de opt decenii, Crăciunul a fost sărbătorit după obiceiurile locale. La început, pe vremea lui Carol I, aceste obiceiuri erau mai simple. Abia pe vremea lui Ferdinand ele au devenit pline de lumină și distracție. Începând cu anul 2000, ceremoniile de Crăciun găzduite de Regele Mihai la Săvârșin au devenit cu adevărat celebre.
Acum 155 de ani, Carol I se transforma pentru o seară în Moș Crăciun. El chema la masa sa sute de copii, stătea de vorbă cu toți, iar la final le dădea cadouri. Acestea constau din haine, fructe și dulciuri.
Cum se sărbătorea mai exact Crăciunul
Totuși, cum se desfășura Crăciunul în casa regală. Ați fi surprinși să aflați că ei sărbătoreau destul de asemănător cu modul în care îl sărbătorim noi astăzi. În seara de 23 decembrie, copiii doamnelor de onoare și copiii cuplului princiar, dar și prietenii acestora, se întâlneau pentru a împodobi bradul.
Acesta era uriaș, ajungând până la tavan. Oameni glumeau, râdeau, serveau ceai și mâncau prăjituri. După plecarea copiilor, personalul casei regale se ocupa de împodobirea adecvată a bradului.
În seara ajunului, Regele și Regina ofereau daruri tuturor angajaților Casei Regale. Când vine vorba de primit cadouri, ei se bucurau să primească daruri simple precum șerbeturi și dulcețuri. În ziua ajunului, Mitropolitul se deplasa alături de înalți reprezentați ai bisericii la palat cu sfintele icoane.
În anul 1900, alegerea bradului de Crăciun a devenit un adevărat proces. Bradul era ales chiar de către grădinarul castelului Peleș și trimis la București la Curtea Regală. Pregătirile pentru sărbători începeau cu două săptămâni înainte. De asemenea, inspectorul silvic se asigura că familia regală primește cea mai bună carne de vânat. Mai apoi, din Nuremberg, Germania, erau aduse cele mai frumoase ornamente pentru brad.