Bradul de Crăciun, o tradiție reinventată de marii designeri
Bradul de Crăciun este o tradiție veche de mulți, mulți ani. Toată lumea face împodobește bradul în preajma sărbătorilor de iarnă, iar alții îl reinventează. Cum ar fi, de exemplu, designerii de modă. Totuși, iată care e povestea bradului, ce legende se leagă de el și care e cel mai cunoscut brad de Crăciun.
Poate că v-ați pus și voi cândva întrebarea „de ce brad și nu alt copac?”. Ei bine, răspunsul e unul foarte simplu: pentru că bradul e veșnic verde. Deși nu se știe exact când și de unde a pornit această tradiție cu bradul de Crăciun, se spune că primul brad modern își are originea în Germania. Apoi, încet, încet, oamenii au preluat conceptul, iar azi se împodobesc brazi în întreaga lume.
Legende legate de bradul de Crăciun
De bradul de Crăciun se leagă foarte multe legende. Una din ele spune că într-o zi, în timpul unei drumeții, când Iisus și Sfântul Petru mergeau prin pădure, s-a pornit o mare furtună. Cei doi și-au căutat un loc unde să se ascundă, iar bradul i-a primit sub ramurile lui fiindcă oricum nu avea fructe de protejat. Legenda spune că bradul și-a cerut scuze pentru faptul că țepii lui i-ar putea răni. Atunci, Iisus l-a binecuvântat să rămână tot timpul verde, țepii lui să capete un miros deosebit și l-a înzestrat și cu proprietăți vindecătoare. Mai mult decât atât, Iisus l-a binecuvântat ca atunci când toți copacii sunt goi de fructe și frunze, el să fie împodobit cu roadele altor pomi. Tot atunci Iisus i-ar fi zis bradului: „Atunci când te vor împodobi să se gândească la mine. Căci tu ești pomul cel mai drag mie”.
O altă legendă spune că înainte toți pomii aveau coroanele verzi. Asta până când, în seara de Crăciun, în timpul unei vijelii, o păsărică le-a cerut pomilor să-i ofere adăpost. Toți au refuzat-o pe motiv că trebuie să-și protejeze fructele, doar bradul a primit-o. Văzând asta, Dumnezeu l-a răsplătit pe brad păstrându-i crengile verzi și parfumate. Când furtuna s-a terminat toți pomii erau goi, numai bradul nu. De atunci se spune că oamenii numesc bradul „pom sfânt”.
Cel mai cunoscut și spectaculos brad de Crăciun
Pe măsură ce ne-am modernizat, brazii au căpătat o și mai mare însemnătate. Oamenii au renunțat la mere și nuci în favoarea globurilor, au apărut luminițele și chiar brazii artificiali. Marile orașe se întrec și ele să facă cel mai frumos brad în preajma sărbătorilor. Unul din cei mai cunoscuți brazi din lume este cel de la New York. Acesta este de fapt un molid norvegian, care are 85 de ani și o înălțime de 24 de metri. Anul acesta a fost împodobit cu 50.000 de luminițe, iar în vârf are o stea decorată cu milioane de cristale Swarovski.
Bradul de Crăciun, reinventat de designerii de modă
Tradiția bradului de Crăciun a ajuns să fie reinterpretată chiar și de designerii de modă. Spre exemplu, bradul de la hotelul londonez Claridge`s este împodobit în fiecare an, încă din 2009, de creatori de modă. John Galliano, Christian Louboutin, Karld Lagerfeld, Sir Jony Ive sau Marc Newsom sunt câteva din numele celor care s-au ocupat de bradul de Crăciun al hotelului.
În acest an Kim Jones, directorul artistic al Dior Men, a fost cel care s-a ocupat de brad. El a decis să păstreze forma bradului de Crăciun, însă a renunța la crengi. Mai exact, el a realizat un brad de sticlă, cu o înălțime de 6,5 metri. Peste panourile de sticlă a fost întins un voal alb plisat și câteva globuri, tot de sticlă. În vârf, bine cunoscuta steluță a fost înlocuită tot cu un cățel. Tot din sticlă și el. Figurina îl reprezintă pe animalul de companiei al designerului, pe nume Cookie, și amintește de Bobby, cățelul lui Christian Dior. Acesta a fost sursă de inspirație pentru multe din creațiile designerului.