Cele mai interesante plante din lume. Welwitschia mirabilis, fosila vie
Azi, la rubrica despre cele mai interesante plante din lume, vorbim despre Welwitschia mirabilis, fosila vie. Haideți să aflăm mai multe despre această plantă unică ce nu are nicio rudă și care poate trăi mii de ani.
Welwitschia mirabilis este singura plantă din familia Welwitschiaceae. Mulți cercetători o consideră ca fiind „fosila vie”. Această plantă este endemică deșertului Kaokoveld, care se află în interiorul deșertului Namib. Asta înseamnă că Welwitschia poate fi găsită doar aici. Ea se află și pe stema oficială a Namibiei.
Zona unde trăiește Welwitschia este extrem de aridă. Precipitațiile sunt foarte rare și au loc doar între lunile februarie și aprilie. Welwitschia a fost observată în apropierea surselor de apă subterane.
Numele provine de la botanistul austriac dr. Friedrich Welwitsch care a fost primul european care a descris planta. Acesta a descoperit-o în Angola de astăzi în anul 1859. La început, austriacul a fost atât de surprins de această descoperire încât tot ce a putut să facă a fost să se pună în genunchi și să o admire.
Planta este relativ lipită de pământ
Din tulpina florii, care este lipită de pământ, cresc două ramuri principale înfrunzite. Acestea pot avea o lungime de până la patru metri. Welwitschia nu sunt plante foarte înalte, ele fiind relativ lipite de pământ. Cel mai mare specimen a avut o înălțime de 1,5 metri și o circumferință a frunzelor care fac contact cu nisipul de peste opt metri.
Rădăcinile plantei sunt lungi și rare. Pe lângă o rădăcină principală, planta mai are câteva rădăcini laterale mai mici. Acestea au aproape aceeași lungime cu lungimea dintre baza plantei și vârful frunzelor. Rădăcina principală este lemnoasă și are o formă de con întors.
Fosila vie poate fi atât masculină, cât și feminină. Polenizarea se face cu ajutorul diferitelor insecte precum muștele. Foarte rar, și albinele și viespile ajută acest proces. Unele insecte sunt atrase de nectarul produs de flori.
Trăiește extrem de mult
Welwitschia este cunoscută pentru faptul că trăiește foarte mult. Unele plante au vârsta de peste 1.000 de ani. Ba chiar, au fost descoperite și specimene care au peste 2.000 de ani.
Starea de conservare în sălbăticie a plantei este relativ satisfăcătoare. Welwitschia din Angola este protejată mai bine decât cele din Namibia. Motivul nu este neapărat cel așteptat. Angola este o țară plină de mine de teren. Acestea îi descurajează pe colecționari din a căuta plante.
Totuși, chiar dacă numărul de specimene este unul rezonabil, asta nu înseamnă că planta nu este în pericol. Ea crește natural într-o singură zonă de pe glob. Faptul că este atât de rezistentă la lipsa apei nu o face rezistentă la alte cauze externe precum infecțiile cu fungus. Acestea scad fertilitatea femelelor care deja nu era foarte mare. Printre alte pericole se numără mașinile care merg în afara drumurilor, colecționarii de plante și animalele precum zebrele, rinocerii, dar și alte animale domestice.