Cu siguranță i-ați auzit pe adulți vorbind în ultimele zile despre protestele din București și din alte orașe. De ce au ieșit oamenii în stradă? Ce înseamnă cele două cuvinte pe care le auzim atât de des la televizor, la radio și în conversațiile oamenilor mari – grațiere și amnistie?
GRAȚIÁ– A acorda unui condamnat iertarea, parțială sau totală, în executarea pedepsei, printr-un act emis de șeful statului.
De exemplu, dacă unul din colegii voștri de la școală sparge un geam și este pedepsit cu scăderea notei la purtare, dar directorul școlii îl iartă. Asta înseamnă că l-a grațiat iar colegul rămâne nepedesit deși a greșit.
AMNISTÍE,amnistii, s. f. Scoatere de sub sancțiunile legii a unui fapt penal sau civil, printr-un act al puterii de stat.
De exemplu, potrivit regulilor școlii voastre, a copia la un test sau la o teză este pedepsit cu exmatricularea. Pentru că tocmai băiatul directorului școlii a copiat și ar urma să fie exmatriculat, ca să nu se întâmple acest lucru, dierctorul schimbă regulile. Potrivit noilor reguli copiatul nu se mai pedesește decât cu un mic avertisment. Astfel, băiatul directorului scapă de exmatriculare.
Unii politicieni care conduc România au greșit și acum vor să scape de pedepse schimbând regulile (legile). Oamenii nu sunt de acord și de aceea au ieșit pe străzi să protesteze.