Întâlnire cu Moș Crăciun la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Copii, fiți atenți. Moșul vine mai repede anul acesta. Nu vine cu cadourile, ci vine să stea de vorbă cu voi. Această întâlnire cu Moș Crăciun e o ocazie numai bună să-i spuneți ce vă doriți. Vă puteți întâlni cu el duminică, 19 decembrie, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Iată mai multe detalii.
La întâlnirea cu Moșul vor veni și Colindătorii de la Bârsana, din Maramureș, coordonați de preotul Vasile Dunca. Pentru cei care vă pregătiți de colindat, muzeul a pregătit un atelier. El va fi susținut de Maria Beatrice Băndoiu, din Gorj. Evenimentul va fi unul plin de surprize atât pentru cei mici, cât și pentru adulți și va avea loc între orele 12:30 – 15:00.
„Cei mici vor avea ocazia să participe la teatru de umbre, unde va fi pusă în scenă piesa „O, brad frumos!”. Cât timp copiii se vor bucura la teatru, părinții și bunicii pot cumpăra daruri pentru cei dragi. În târgul organizat pentru întâlnirea cu Moș Crăciun, veți găsi cadouri pentru toate gusturile și buzunarele: de la oale, străchini, măști, ștergare, fluiere și ocarine, linguri, cofe și cofițe, ii, cămăși și pălării, până la bucate tradiționale și siropuri de leac”, transmit reprezentanții muzeului. Târgul e deschis de la ora 9:00 până la 17:00.
Accesul la eveniment se face cu plata biletului de intrare și cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară impuse de situația actuală, inclusiv prezentarea certificatului verde și purtarea măștii de protecție pe tot parcursul vizitei (interior și exterior).
Programul activităților
12:30 – 13:00: „O, brad frumos” – teatru de umbre, coordonator Marius Luca, muzeograf – Sala Victor Ion Popa;
13:00 – 14:00: Atelier de colinde Moș Crăciun cu Maria Beatrice Băndoiu – Foaier Victor Ion Popa;
14:00 – 15:00: „Lui Moș Crăciun…” – grupul Colindătorii de la Bârsana, județul Maramureș, coordonator preot Vasile Dunca.
Dicționar
Ștergar: bucată dreptunghiulară de pânză, uneori cu broderii sau cu franjuri, care servește ca prosop sau ca podoabă în casele țărănești;
Ocarină: instrument muzical popular de suflat, de dimensiuni mici, din argilă arsă, în formă ovală și cu mai multe găuri, care emite sunete asemănătoare cu cele ale fluierului;
Cofă: Vas de formă (relativ) cilindrică, confecționat din doage de brad, cu o toartă, în care se ține la țară apa de băut.