Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Astăzi facem o călătorie în județul Timiș. Acolo există un patrimoniu industrial bogat, iar morile de măcinat cereale fac parte din acest patrimoniu. Asociația Acasă în Banat și-a propus să le inventarieze, iar în numai trei luni au fost identificate 85 de mori. Multe din acestea au o valoare istorică ridicată. „Acum un secol, peisajul Banatului era foarte diferit. Existau mori de vânt, mori pe apă, mori plutitoare pe Mureș, mori cu cai, mori industriale, cu abur etc. Evoluția tehnologică a făcut ca cele mai multe să dispară, însă chiar și așa, s-au păstrat până astăzi foarte multe clădiri și instalații industriale originale.
Și mai surprinzător este că din 85 de mori identificate, 14 încă mai funcționează, unele cu instalații vechi de aproape 100 de ani. Considerăm că aceste mori de cereale reprezintă un patrimoniu inestimabil pentru județul Timiș, ce merită protejat și valorificat”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
Moara de la Balinț va putea fi vizitată
Una dintre cele 14 mori în funcțiune este Moara de la Balinț, o moară pe apă construită la începutul secolului trecut. Moara este singura rămasă în județul Timiș care folosește puterea apei. Ea fost restaurată de către familia Meszaros și macină acum făină de cea mai bună calitate. Moara de la Balinț va fi introdusă în circuit turistic și va putea fi vizitată începând din 30 aprilie 2022, în fiecare sâmbătă, între orele 10:00 – 15:00. Turiștii vor avea posibilitatea să efectueze tururi ghidate de proprietari în interiorul morii, iar apoi să poposească pentru o gustare la restaurantul de lângă locație.
Vizitatorii vor putea vedea cum funcționează instalațiile și vor putea achiziționa și făină măcinată aici, iar cei care iubesc drumețiile vor putea parcurge și un scurt traseu pe malurile Begăi, până la barajul ridicat pentru acest important obiectiv. Grupurile de peste 8 persoane se pot programa și în alte zile ale săptămânii la numărul de telefon 0768159080.