Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Păianjenul păun, cel mai drăguț păianjen din lume
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre păianjenul păun, cel mai drăguț păianjen din lume. Haideți să aflăm mai multe despre acești păianjeni de dimensiuni mici.
Arachnophobia, adică frica de păianjeni, este o fobie comună printre oameni. Cu toate astea, chiar și cei înspăimântați de aceste mici creaturi nu pot nega că păianjenul despre care vorbim astăzi este drăguț.
Păianjenul păun, sau Maratus după numele său științific, este o specie de păianjen săltăreț din familia Salticidae. Această familie este cu adevărat impresionantă, diversitatea ei rivalizând-o pe cea a speciilor de păsări. În total, au fost descoperite 5,615 specii diferite ce fac parte din ea. Se crede însă că există mult mai multe specii ce nu au fost descoperite încă.
Trăiește în Australia
Acest păianjen este nativ jumătății sudice a Australiei. Unele specii sunt găsite doar în anumite locuri în timp ce altele sunt mai răspândite. Habitatul natural al acestor păianjeni poate fi atât unul semi-arid cât și unul temperat de coastă. Unii astfel de păianjeni trăiesc într-un singur habitat în timp ce alții trăiesc în mai multe, printre care dunele de nisip, câmpiile, dealurile și în pădurile de eucalipt.
Frumoșii păianjeni au fost descoperiți pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea. Totuși, ei nu au fost cercetați decât după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ei au atras atenția oamenilor prin culorile lor impresionante dar și prin dansurile lor.
Păianjenul păun nu țese pânze
Speciile Maratus au o dimensiune mică. Ele pot atinge lungimi de maxim 4 milimetri. Masculii ies în evidență prin culorile lor vii care le-au obținut porecla de „păianjen păun”. Printre culorile întâlnite la aceștia se numără roșu, portocaliu, alb și albastru. Aceste culori sunt date de solzii de pe spatele păianjenilor.
Durata de viață a acestora este necunoscută. Acest lucru se datorează lipsei de studii făcute pe ei. Totuși, cercetătorii au observat că păianjenii sunt afectați de distrugerea habitatului lor natural.
Spre deosebire de alți păianjeni, păienjenii păun nu țes pânze. Ei se mișcă și vânează activ de-a lungul întregului an. Principala lor sursă de hrană sunt insectele mici precum lăcustele sau chiar alți păianjeni.
Este un animal singuratic
În general, cel mai drăguț păianjen din lume este un animal singuratic. Masculii se întâlnesc cu femelele doar pentru a se împerechea. Cercetătorii au observat că, uneori, femelele devorează masculii după împerechere. Mai apoi, acestea se retrag sub pământ pentru a depune sute de ouă. Această locație le permite femelelor să-și protejeze ouăle de prădători.
Principalii prădători ai păianjenului păun sunt păsările și alte insecte carnivore mai mari. Din cauza lipsei de studii, nu se știe cu exactitate cât de în pericol de dispariție este această specie.
Curiozități despre păianjenul păun
Păienjenii păun au un salt foarte lung. Ei și-au dezvoltat această abilitate pentru a se feri de prădători. Un astfel de păianjen își poate sări de 40 de ori lungimea într-un singur salt.
Precum alți păianjeni, și păienjenii păun sunt importanți pentru ecosistem. Ei controlează populația de insecte