Zilele naționale ale României. Când era sărbătorită țara noastră înainte
Astăzi, 1 decembrie, e ziua țării noastre. Practic, e ziua fiecăruia dintre noi. În această zi se organizează diverse activități, precum și parade miliare. Totuși, 1 decembrie nu a fost dintotdeauna zi națională. Țara noastră a fost sărbătorită și la altă dată. Iată care au fost zilele naționale ale României.
De-a lungul timpului țara noastră a avut trei zile naționale. Acestea s-au schimbat în funcție de situația politică din acele perioade. Prima Zi Națională a României a fost 10 mai, dată ce are mai multe semnificații. În primul rând, în 10 mai 1866 a intrat în București Carol de Hohenzollern – Sigmaringen. Acesta a depus, în fața Parlamentului, jurământ că va respecta legile, religia și teritoriul României.
Proclamarea independenței de stat din anul 1877 este și ea legată de data de 10 mai. În 9 mai 1877 Mihail Kogălniceanu, ministrul de externe de-atunci, a citit în Adunarea Deputaților proclamația de independență. Prin aceasta România a rupt legăturile cu Imperiul Otoman, iar a doua zi, în 10 mai, a avut loc oficierea solemnității proclamării.
Oamenii au sărbătorit țara la data de 10 mai până-n anul 1947, moment la care au preluat comuniștii puterea. Noua Zi Națională a României a devenit 23 august. Atunci, pe bulevarde sau stadioane, erau organizate parade și spectacole. În 23 august 1944 regele Mihai a lansat lovitura de stat împotriva guvernului Antonescu și se trece de partea aliaților. Noul guvern era format din țărăniști, liberali, social – democrați și comuniști.
1 decembrie, Ziua Națională a României din 1990
După 43 de ani în care România era sărbătorită la 23 august, lucrurile s-au schimbat. Noua zi a țării noastre a fost stabilită ca fiind 1 decembrie. Această zi are legătură cu data la care Marea Adunare de la Alba – Iulia a votat, în 1 decembrie 1918, unirea Transilvaniei cu România. Tot la acea dată Vasile Goldiș a citit rezoluția Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.
Astăzi, 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, echipa ȘTIRI PENTRU COPII, precum și elefantul nostru Toyo, vă spune „La mulți ani”.
Dicționar
Independență: situație a unui stat sau a unui popor care se bucură de suveranitate națională; stare de neatârnare și drept de a rezolva liber (cu respectarea drepturilor altor state și a principiilor dreptului internațional) problemele sale interne și externe, fără amestec din afară; autonomie;
Proclamare: anunțare solemnă și oficială a unui fapt, a unui eveniment, a unei hotărâri etc. de o mare importanță pentru o colectivitate;
Solemnitate: ceremonie publică pentru sărbătorirea sau comemorarea unui eveniment ori a unei persoane.