Sănătatea mintală a copiilor poate fi afectată de excesul de tehnologie. Studiu
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Luxemburg și de la Universitatea din Geneva a scos la iveală detalii interesante. Sănătatea mintală a copiilor poate fi afectată de excesul de tehnologie. Se pare că nu neapărat utilizarea dispozitivelor electronice în sine ar fi problema, ci modul în care copiii le folosesc.
Practic, studiul arată că sănătatea mintală poate fi afectată atunci când cei mici încearcă să facă mai multe lucruri o dată. Pe tema dispozitivelor electronice au existat numeroase dezbateri. Au fost scoase în evidență atât beneficiile, cât și efectele negative ale utilizării lor. Potrivit echipei de cercetători modul în care copiii utilizează mijloacele de comunicare electronice ar putea avea un impact mai mare asupra bunăstării lor mentale decât utilizarea în sine.
În lucrarea publicată în revista PLoS ONE, cercetătorii au arătat că cei care fac mai multe activități în același timp, pe diferite dispozitive electronice, ar putea fi mai predispuși la probleme de sănătate mintală. Pentru realizarea studiului cercetătorii au efectuat mai multe sondaje și experimente cu copii de la o școală primară publică din Geneva. Aceștia au încercat să afle mai multe despre modul în care copiii folosesc dispozitivele electronice.
Rezultatele studiului
La studiu au participat aproape 120 de copii. Aceștia au vârste cuprinse între opt și 12 ani, scrie in.mashable.com. Întrebările la care au răspuns atât fetele, cât și băieții, au fost concepute pentru a înțelege cum folosesc copiii tehnologia. De asemenea, întrebările au urmărit să afle și care e impactul tehnologiei asupra calității somnului, problemelor de atenție, notelor, duratei somnului, motivației etc.
În general, din datele colectate, cercetătorii nu au găsit nici o corelație între mass – media și problemele de sănătate mintală. Cu toate acestea au constatat un impact semnificativ asupra sănătății mintale atunci când copiii au încercat să facă mai multe lucruri în același timp. De exemplu, vorbitul la telefon, în timp ce se uitau la televizor, a dus la mai mult stres. De asemenea, această activitate a dus adesea și la alte probleme emoționale și comportamentale.
În medie, copiii au petrecut cel puțin patru ore și jumătate pe zi pe dispozitive electronice. Cu toate acestea, pe măsură ce creșteau în vârstă, numărul de ore a crescut considerabil. Astfel, copiii cu vârsta de 12 ani petreceau aproape opt ore pe dispozitive electronice.