PRIN LUMEA MODEI: Elsa Schiaparelli, rivala lui Coco Chanel
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre Elsa Schiaparelli, designer de origine italiantă.
Elsa Schiaparelli a fost un designer de origine italiană care s-a făcut remarcată în secolul XX. Elsa s-a născut în anul 1890 la Roma, în Italia, într-o familie aristocrată, educată, și a murit în anul 1973 la Paris, în Franța, la 83 de ani. Parisul, unde trăiește mare parte din viață și unde o va întâlni și pe Coco Chanel, este orașul în care aceasta și-a deschis propria casă de modă și așa și-a început călătoria prin lumea modei.
Începuturile brandului Schiaparelli
Prima sa creație a fost spre sfârșitul anilor ’20 ai secolului trecut. În anul 1927 Elsa creează primul său pulover tricotat, iar ceea ce era interesant la acest model era că a s-a folosit de tehnica trompe-l’œil pentru a crea iluzia unei funde care părea reală. De la culori vii, alb, negru, forme geometrice sau abstracte, creația sa a fost un mare succes.
Vogue, celebra revistă de modă despre care am amintit în articolul despre Anna Wintour, a considerat că modelul este unul cu totul deosebit. În anii ce au urmat, tricotajul a rămas de interes pentru Schiaparelli și pe lângă pulovere a creat costume de baie, haine sport din tweed sau rochii de seară.
Secolul XX și suprarealismul
Creația sa în ceea ce privește lumea modei a fost influențată de lumea artei. Observăm în piesele sale vestimentare tot felul de forme ciudate, șocante, cu totul neobișnuite, pe care în mod normal nu le vedem în îmbrăcămintea de zi cu zi. În ceea ce privește arta și literatura, în secolul XX a apărut curentul suprarealist.
Pe scurt, acest curent se baza pe imaginația spontană, iraționalul în creația artistică, creativitatea. Adesea în picturile suprarealiste vom vedea forme ciudate, bizare, pe care nu le vedem în lumea reală, este o dezlănțuire a imaginației.
Salvador Dali, cel mai cunoscut și reprezentativ pictor al curentului, este prieten cu Schiaparelli, iar acest lucru o va influența și în creațiile sale. Așadar, aceste caracteristici ale curentului suprarealist se vor vedea în piesele vestimentare create de ea.
Ciudățenii și bizarerii
Foarte multe dintre creațiile sale au tot felul de forme ciudate, bizare, pe care, în mod normal, nu le vedem purtate pe stradă, în viața de zi cu zi. Una dintre cele mai faimoase rochii ale sale este rcohia-homar, o rochie albă, lungă, iar pe partea de jos este desenat un homar de mari dimensiuni.
În creațiile sale găsim foarte des mâini. Cureaua albă cu două mâini roșii care par să cuprindă talia de la spate, mănușile negre care par date cu ojă roșie, sau pălăria care seamănă cu o mână care pare să prindă capul celei care o poartă sunt doar câteva dintre bizareriile create.
În ceea ce privește accesoriile, gândacii se găsesc pe unul dintre colierele create de ea. Când vine vorba despre pălării, cea în formă de pantof cu toc, neagră este din nou o piesă ciudată. Se pare că cea care a inspirat-o pentru această pălărie a fost soția lui Salvador Dali. Schiaparelli se afla la aceștia acasă, iar soția pictorului i-a pus acestuia un pantof în cap, făcând o glumă, iar așa a luat naștere ideea pentru pălărie. Rochia schelet este o rochie neagră care în partea din spate imită oasele, coastele corpului uman, fiind ieșite în relief pe rochie. Tot la capitolul ciudățenii, aceasta a creat și un sacou și pantofi cu păr de maimuță.
Știm despre Coco Chanel că a avut casa de modă la Paris, la fel ca Schiaparelli. Deoarece ambele activau în aceeași perioadă, iar publicul țintă al amândurora era același, a fost inevitabil ca între cele două să nu existe concurență. Chanel, franțuzoaică, iar Schiaparelli italiancă mutată la Paris, Chanel se referea la ea ca „italianca aia ce face haine”.
Există și o legendă care spune că la un bal la care se aflau cele două, Chanel a împins-o pe Schiapaelli într-un candelabru cu lumânări aprinse, rochia acesteia a luat foc, iar invitații au sărit în ajutor, stropind-o cu apă minerală. Chanel era adepta stilului clasic, elegant, cuminte, iar Schiaparelli foarte excentrică, cu creații șocante pentru acele vremuri.
Shocking Pink
Shocking pink (roz-șocant) este faimoasa culoare a Elsei. Este o nuanță foarte puternică de roz foarte populară în anii ’30.
Schiaparelli, azi
Chiar dacă nu mai este în viață, geniul lui Schiaparelli încă influențează moda secolului XXI. Lady Gaga, faimoasa cântăreață care de-a lungul carierei a șocat prin aparițiile sale ciudate, poartă piese vestimentare de inspirație Schiaparelli, rochii ample, supradimensionate. John Galliano, designerul englez, a creat rochia cu model de ziar, dar cea care a venit prima dată cu această idee de model de ziar a fost Elsa, prin anii ’30.
Bella Hadid a șocat la Festivalul de Film de la Cannes când a apărut cu o creație Schiaparelli. Modelul american a purtat o rochie lungă, negră, cu decolteu adânc, dar acoperit de un colier lung, auriu, sub formă de arbore bronșic al plămânilor. În ceea ce privește moda din România, cântăreața Lidia Buble este cea care a avut curajul să poarte accesoriile extravagante ale casei de modă. Cerceii aurii în formă de ureche reală, pe care îi poartă în videoclipul piesei „Ochii ăia verzi”.
Schiaparelli, prin spiritul său creator și inovator a reușit să ducă moda la rang de artă. Piesele sale vestimentare se află astăzi în muzee și sunt o sursă de inspirație pentru mulți designeri cunoscuți.