Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre El Salvador, țara vulcanilor. Haideți să aflăm mai multe despre cea mai mică țară din America Centrală.
El Salvador, sau Republica El Salvador după denumirea oficială, este o țară mică din America Centrală. Ea este de fapt, cea mai mică țară din această regiune. Capitala țării este San Salvador, care este și cea mai veche capitală din America Centrală. Populația țării este de aproximativ 6,2 milioane de oameni. Limba oficială este spaniola iar moneda țării este dolarul american.
Această țară muntoasă se învecinează la sud cu Oceanul Pacific, la nord-est cu Honduras și la nord-vest cu Guatemala. El Salvador este cunoscută drept țara vulcanilor, ea fiind afectată adesea de activitatea acestora și de cutremure. În total, pe suprafața mică a țării sunt înghesuiți 20 de vulcani diferiți. Imaginați-vă ca o regiune cât Oltenia să fie acoperită de atât de mulți vulcani. De asemenea, El Salvador este singura țară din America Centrală fără ieșire la Marea Caraibelor.
Cândva, El Salvador era o țară superbă acoperită de păduri. Din păcate, mulți copaci au fost tăiați pentru lemnul lor dar și pentru a face loc pentru plantațiile de cafea. Aceste acțiuni au dus la distrugerea sălbăticiei și a habitatelor naturale.
De-a lungul coastei întâlnim palmieri și copaci cu fructe tropicale precum mango sau nuci de cocos. Tot aici întâlnim și armadillo, șerpi și iguane.
Îndreptându-ne spre zonele muntoase întâlnim pădurile din Rezervația Naturală Internațională El Trifinio. Această zonă este protejată de guvernele din Guatemala, El Salvador și Honduras. În această regiune întâlnim maimuțele păianjen, orhidee, jaguari, furnicari și multe alte specii de păsări printre care tucanii verzi.
Oamenii au ocupat zona El Salvadorului de astăzi încă de acum 10.000 – 12.000 de ani. Cea mai veche dovadă a prezenței oamenilor în zonă vine sub formă de picturi rupestre vechi de peste 8.000 de ani. Acestea au fost descoperite în peșterile din Morazan, în nord-estul țării.
Prima civilizație a fost a oamenilor Lenca. Aceștia au construit orașe și sate în zonă. Aceștia au fost urmați de Olmec, prima civilizație majoră din America Centrală. Imperiul Olmec au domnit peste teritoriul Mexicului și al Guatemalei, ajungând chiar și în El Salvador. Încă există piramide ale acestora ce datează din anul 2.000 î.Hr.
Imperiul Olmec s-a destrămat în jurul anului 400 î.Hr. Pe urmele acestuia a pășit mai apoi Imperiul Mayaș care a domnit peste câteva părți din El Salvador. Acesta avea să reziste până în jurul secolului al VI-lea. O erupție a vulcanului Ilopango a devastat o mulțime de orașe mayașe. Populația a fost redusă drastic iar agricultura imperiului a avut de suferit timp de decenii. După această erupție, toți mayașii din El Salvador au plecat, zona rămânând nelocuită timp de generații întregi.
În secolul al XI-lea, oamenii Pipil au migrat în zonă. Aceștia au numit pământurile Cuzcatlan și au dominat regiunea timp de 400 de ani, până la venirea spaniolilor. Până în prezent, acest nume este folosit alternativ pentru a descrie regiunea El Salvador. Localnicii îl folosesc cu mândrie.
După cum ați văzut în celelalte articole despre țări din America Centrală și de Sud, spaniolii au apărut în zonă la începutul secolului al XVI-lea. Primul contact a avut loc în anul 1524, atunci când spaniolii au încercat să cucerească pământurile deținute de războinicii Pipil.
Prima încercare de cucerire a dat greș, localnicii reușind să-și apere teritoriile. Acest lucru i-a enervat pe spanioli, ei revenind cu forțe proaspete în anul 1525. De această dată, încercarea de cucerire a zonei a avut succes. Tot atunci, regiunea a fost denumită „El Salvador” care în spaniolă înseamnă „Salvatorul”.
Perioada sub Imperiul Spaniol a fost grea pentru localnici. Majoritatea populației era nevoită să lucreze pentru 14 familii bogate ce dețineau toate pământurile. Această inegalitate a dat naștere la frustrări și la dorința de libertate.
În anul 1811, populația ajunsese la capătul puterilor. Dorința de independență ardea în inimile fiecărui om din El Salvador. Prima luptă pentru libertate a avut loc la sfârșitul anului. Din păcate, această încercare de eliberare a fost distrusă imediat de trupele spaniole.
În anul 1821, El Salvador și alte regiuni din America Centrală și-au declarat libertatea față de spanioli. Mai multe țări din America Centrală și Mexicul au dorit să formeze o uniune. El Salvador s-a opus, însă, acestei idei. În anul 1838, El Salvador a devenit, în sfârșit, o țară pe deplin independentă.
A urmat un capitol negru în istoria țării. În 1932 a avut loc o răscoală a țăranilor în El Salvador. Acest eveniment este cunoscut drept La Matanza (masacrul). 30.000 de indigeni și-au pierdut viața în lupta pentru drepturile egale. De asemenea, mulți alții au fost exilați sau închiși după gratii. Mai apoi, în anul 1979 a urmat un nou război civil care a durat 12 ani. În timpul acestui război și-au pierdut viața alți 75.000 de oameni.
În prezent, El Salvador este o țară extrem de săracă. Majoritatea oamenilor trăiesc în mediul rural și nu au acces la apă curentă și nici la energie electrică. Există însă și o pătură bogată care trăiește în case și vile de lux. Principala sursă de venit a țării este comerțul cu boabe de cafea.
Guvernul oferă educație gratuită copiilor până în clasa a 9-a. Din nefericire, multe familii nu își permit transportul și nici costurile rechizitelor. Aproximativ 3 milioane de oameni au emigrat în Statele Unite și trimit în prezent bani celor ce au rămas în țară. 90% dintre locuitori sunt mestizo, adică oameni cu origini europene dar și indigene. 9% pretind că au origini spaniole.
Bucătăria din El Salvador are influențe atât native cât și spaniole. Porumbul este un element principal al mâncărurilor locale. Cărnurile de porc, vită și pui sunt, de asemenea, consumate. Și fructele de mare sunt pe placul locuitorilor din El Salvador, în special caracatițele, creveții, melcii și calamarii.
Muzica este un element principal al culturii artistice din El Salvador. Există o gamă variată de muzică folclorică. Ea este influențată de culturile Maya, Lenca, Pipil și chiar de cea spaniolă. Printre cele mai folosite instrumente muzicale se află xilofonul, chitara, pianul, flautul și tobele.
Când vine vorba de sporturi, fotbalul este pe departe cel mai popular. Și baschetul, baseball-ul și înotul sunt practicate de locuitorii din El Salvador. Cel mai mare stadion de fotbal este Estadio Cuscatlán și se află în capitala țării. El poate găzdui mai mult de 45.000 de spectatori.
Sursă foto: pixabay.com
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Laos, cea mai bombardată țară din istorie