COMORILE MUZEELOR. Echipamentul de zbor al lui Aurel Vlaicu
Astăzi, la rubrica noastră numită COMORILE MUZEELOR, vorbim despre echipamentul de zbor al lui Aurel Vlaicu, una din personalitățile emblematice pentru poporul român. Echipamentul face parte din patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, iar vizitatorii îl pot admira.
Inginerul aviator Aurel Vlaicu s-a născut în data de 19 noiembrie 1882. Instituția deține o mulțime de obiecte care i-au aparținut inginerului. Unele sunt expuse în cadrul Complexului Memorial „Aurel Vlaicu”, iar altele sunt protejate în depozitele Secției de Istorie și Artă. „Probabil cele mai reprezentative sunt pelerina și casca de zbor, la care se adaugă bineînțeles alte obiecte personale, precum o cască de motociclist, o pereche de ochelari de soare, un toc de ochelari și un ceas de buzunar, dar și o cunună de lauri sau o cocardă tricoloră ce evidențiază recunoașterea de care s-a bucurat Aurel Vlaicu încă din timpul vieții.
Toate acestea, împreună cu o serie de piese de mobilier, diferite unelte, aparate construite și – uneori – îmbunătățite de tânărul inginer, planșe, schițe, notițe, scrisori, însemnări diverse etc., se constituie într-un demers expozițional al cărui rol este acela de a conferi vizitatorului o viziune de ansamblu asupra personalității lui Aurel Vlaicu”, transmit reprezentanții muzeului.
Momente importante în care Aurel Vlaicu a purtat echipamentul de zbor
Reprezentanții muzeului spun că nu obiectele în sine sunt extrem de valoroase. Ci contextul în care ele au fost utilizate, momentele unice în care au fost folosite. Deși Aurel Vlaicu a zburat de nenumărate ori în acest echipament, rămân două momente esențiale. Primul dintre ele este atunci când aviatorul a luat parte, în 1912, la celebrul concurs de lângă Viena, desfășurat pe aerodromul de la Aspern în perioada 23 – 30 iunie.
Celălalt moment esențial, dar tragic, este atunci când, pe data de 13 septembrie 1913, Aurel Vlaicu s-a prăbușit cu avionul la Bănești, lângă Câmpina. Aviatorul voia să ajungă peste munți, la Orăștie, unde urma să se desfășoare Adunarea Generală a ASTREI din acel an. Urmele accidentului sunt vizibile în special pe pelerina echipamentului de zbor.
Piesele costumului au intrat în patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane în anul 1964. Ele au fost achiziționate de la familia lui Aurel Vlaicu, iar azi publicul care vizitează Complexul Memorial le poate admira. În perioada septembrie – octombrie 2013 chiar și locuitorii din Marea Britanie s-au putut bucura de aceste piese. Echipamentul a fost prezentat în cadrul unei expoziții organizate de către Institutul Cultural Român din Londra.
Dicționar
Lauri: frunzele dafinului (cu care se încununau odinioară eroii, poeții, oratorii); fig. glorie, victorie;
Cocardă: semn distinctiv (de obicei în culorile naționale) purtat de către militari la chipiu sau de către civili la piept în anumite împrejurări solemne.