Pisicile știu mereu unde suntem. Noul studiu al cercetătorilor
Pisicile știu mereu unde suntem. Se pare că într-un joc de-a v-ați ascunselea nu avem nicio șansă împotriva micilor feline care ne fac viața mai frumoasă. Această descoperire a fost făcută în urma unui studiu efectuat de cercetători. Iată mai multe detalii.
Posesorii de pisici poate au observat faptul că acestea ne pot găsi cu ușurință, chiar dacă nu ne aflăm în aceeași încăpere. Ne-am putea gândi că e doar o coincidență. Oamenii de știință au ajuns, însă, la o altă concluzie.
Cercetătorii au realizat recent un studiu pe pisicile domestice. Rezultatele sunt uimitoare. Aparent, micile noastre feline creează „hărți mentale” care le arată cu exactitate unde ne aflăm. Ele creează aceste hărți pe baza sunetelor produse de noi.
Pentru a testa această teorie, cercetătorii au înregistrat voci umane care strigă numele pisicilor participante. Mai apoi, aceste înregistrări au fost redate prin diverse difuzoare din locații tot mai îndepărtate.
Pisicile s-au arătat surprinse de fiecare dată când sunetul nu provenea din locația la care se așteptau, pe baza redărilor precedente. Astfel, putem ajunge la concluzia că pisicile ne localizează folosindu-se de indicii audio. Această abilitate cognitivă nu era cunoscută în rândul felinelor până acum.
Există mai multe animale cu această abilitate
Abilitatea de a localiza un obiect din afara câmpului vizual pe baza sunetului se numește permanența obiectului. Acesta este un test folosit adesea de cercetători pentru verificarea inteligenței diferitelor animale.
La oameni, această abilitate se dezvoltă în jurul vârstei de opt luni. În jurul vârstei de 10 – 12 luni ea se rafinează. La acea vârstă, micuții au deja abilitatea de a găsi prin intermediul sunetelor obiecte ascunse. De asemenea, ei conștientizează că părinții lor nu dispar doar pentru că nu mai pot fi văzuți.
Până acum, această abilitate a fost observată mai ales în rândul primatelor. Cercetătorii au demonstrat că cimpanzeii, bonobos, gorilele și urangutanii au permanența obiectului. Totuși, nu doar primatele au această abilitate. Și urșii, câinii și, acum, pisicile au demonstrat că pot localiza obiecte pe baza sunetelor emise.