Ieri, 15 noiembrie, am intrat în postul Crăciunului. Până în data de 24 decembrie creștinii nu mănâncă carne, ouă, lapte. Nu mănâncă practic nimic de origine animală. Cum rămâne însă cu postul la copii? Trebuie ei oare să renunțe la anumite alimente în această perioadă? Am stat de vorbă cu un preot pentru a afla.
ȘTIRI PENTRU COPII a luat legătura cu părintele Ilie George din Munții Apuseni. El ne-a explicat, pe scurt, ce este și ce semnificație are această perioadă a anului. „Postul Crăciunului, ca și cel al Paștelui, este o perioadă de pregătire a marilor praznice: Nașterea Domnului, respectiv Învierea Domnului. Așa a crezut biserica de cuviință, acele două praznice să fie întâmpinate de o perioadă de timp de 40 de zile de post. Postul însemnând pe de-o parte abținere de la unele mâncăruri de origine animală și bineînțeles mai multă rugăciune, fapte bune și chiar spovedanie și Sfânta Împărtășanie”, ne-a spus părintele Ilie George.
Așadar, după cum vedeți, postul e mult mai mult decât o abținere de la anumite mâncăruri. Postul mai înseamnă și rugăciune și fapte bune. Părintele ne-a mai spus că cei mici nu trebuie să țină neapărat post. Aceasta e o chestiune pe care o învață din familie. „Pentru copiii mai mici postul bineînțeles că este opțiunea părinților. S-a observat că sunt unele familii mai evlavioase care cer copiilor chiar de pe la vârste fragede, șapte – opt ani, să postească miercurea, vinerea, peste săptămână. Dar este o chestie opțională”, ne-a mai explicat preotul Ilie George. Cu el am mai vorbit și în cadrul unui interviu pentru rubrica noastră de meserii. Ne-a povestit ce înseamnă să fii preot și cum ajungi unul. Întregul material e disponibil aici.
Înaltpreasfințitul Ioan, Mitropolitul Banatului, despre postul la copii
Cu o altă ocazie, mai exact în perioada Paștelui, echipa noastră a luat legătura cu Înaltpreasfințitul (ÎPS) Ioan, Mitropolitul Banatului. Atunci el ne-a explicat dacă copiii trebuie sau nu să țină post. „Copiii până la vârsta de șapte ani nu se supun rigorilor Postului. Până la o anumită vârstă sunt absolviți chiar și de spovedanie. La acea vârstă fragedă cei mici nu au încă în ei un imbold de a face rău, ci doar greșesc din neglijență.
Postul este o perioadă care aduce multă pace și liniște. Dacă aceștia cresc într-o familie care respectă perioada Postului Mare o să poată să vadă diferențele de comportament ale părinților față de perioadele normale. Aceasta este cea mai bună modalitate pentru ei să înțeleagă importanța respectării Postului. Postul nu este doar o perioadă de înfometare. Oamenii ajung să își schimbe viața pentru câteva săptămâni. Se roagă mai mult și sunt îndreptați mai mult spre milostenie, adică spre a face fapte bune”,ne-a spus ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.
Ce spune nutriționistul
Postul are, așadar, o legătură strânsă cu alimentația. Adică dacă ținem post automat trebuie să înlocuim alimentele de origine animală cu altceva. Postul aduce beneficii pentru corpul oamenilor. „Prin eliminarea produselor de origine animală și diminuarea drastică a cantității de alimente consumate, postul este o metodă de a curăța organismul, îi dă posibilitatea să se regenereze, să se repare, să se odihnească”, spune nutriționistul Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Deși poate fi sănătos să ținem post, trebuie să avem grijă la anumite aspecte. Mihaela Bilic ne atrage atenția să nu mâncăm excesiv, să evităm prăjelile, produsele de patiserie și tot ce este ambalat. Ea ne sfătuiește să gătim mâncăruri simple din ingrediente proaspete, precum ciorbe sau ghiveciul de legume. De asemenea, trebuie să avem grijă să nu facem exces de sare și grăsimi sau exces de dulciuri.
„Prin post dobândim o disciplină și un echilibru, ne impunem reguli și limite alimentare, redescoperim bucuria și plăcerea mâncării după o perioadă în care aceasta ne-a lipsit. Postul înseamnă stăpânire de sine acolo unde, dacă ne lăsăm dominați de instincte, nu ne mai oprim din mâncat. După o perioadă de post este minunat să mâncăm din nou DE TOATE… dar asta nu înseamnă să mâncăm TOT”, mai scrie Mihaela Bilic.